Námestie slobody naďalej bez zmien

14.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Staré Mesto odmietlo zmenu aktualizácie územného plánu v lokalite Námestie slobody. V súčasnosti je celé územie definované ako verejná zeleň.

O možnosť investovať sa tu však už niekoľko rokov uchádza viacero súkromných investorov. Jeden z nich - spoločnosť ATTACK z Bratislavy - iniciatívne obstarala a aj financovala urbanisticko-architektonickú štúdiu, ktorej cieľom bolo preveriť ďalší možný rozvoj v tejto lokalite.

Štúdia navrhovala zmenu najmä v hornej časti námestia približne na mieste, kde do roku 1990 stál pamätník Klementa Gottwalda. Hlavným zámerom tu bola výstavba polyfunkčného objektu na ploche asi 3000 m2 s kultúrno-spoločenskou funkciou, amfiteátrom, kinom a gastrozariadeniami. Pod povrchom Námestia slobody štúdia odporúčala výstavbu podzemných parkovacích garáží s kapacitou 740 miest. Bolo by však nevyhnutné zmeniť súčasnú funkciu verejná zeleň, ktorá sa uvádza v Aktualizácii územného plánu z roku 1993, na funkciu občianska vybavenosť.

Výhrady proti tomuto riešeniu nahlas vyjadrili predovšetkým poslanci z komisie životného prostredia, podporu v hlasovaní však tento návrh nezískal ani u ďalších poslancov. Žiadna výrazná zmena teda zatiaľ Námestie slobody nečaká, aj keď Staré Mesto si uvedomuje, že námestiu v jeho hornej časti na mieste niekdajšieho ideológii poplatného pamätníka niečo chýba.

(miv)

Páčil sa vám článok?