HB Reavis opraví poškodené garáže

13.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť HB Reavis, ktorá na Karadžičovej ulici na Mlynských nivách v Bratislave pokračuje vo výstavbe polyfunkčného komplexu City Business Center (CBC), opraví poškodené garáže na Budovateľskej ulici.

Tie boli poškodené pri výstavba pažiacej steny, čiže hlbokého oporného múra trojpodlažnej podzemnej garáže v rámci druhej etapy výstavby centra. Spoločnosť dnes totiž priznala zodpovednosť na poškodenie garáží.

"Uvedomujeme si časť zodpovednosti na poškodení garáží, časť nesie aj dodávateľ," povedal pre médiá hovorca spoločnosti Roman Karabelli po stretnutí zástupcov spoločnosti s majiteľmi garáží a ružinovským starostom Slavomírom Drozdom. Garáže by mohli začať opravovať v septembri, práce by mali trvať približne tri týždne.

Opravovať sa bude poškodená plechová strecha a popraskané steny garáží. Odborníci by mali posúdiť, či nie je narušená statika 35 garáží. Miera poškodenia sa bude posudzovať pri každej garáži zvlášť, oprava však bude komplexná.

Viac ako 30-ročné garáže boli poškodené pri výstavbe podzemných garáží komplexu. Ten bude vzdialený od garáží požadovaných 1,4 metra. Pre výstavbu trojpodlažného parkovacieho domu na pozemku spoločnosti bola vyhĺbená približne 14-metrová jama a následne osadená mohutná oceľová konštrukcia ako opora. Tá však zasahuje do pozemku, ktorý spravujú Železnice Slovenskej republiky a hlavné mesto. Opora je o 0,5 metra bližšie ku garážam. Občania sa preto sťažovali, že spoločnosť porušuje predpisy a stavia na cudzom pozemku.

Staromestský stavebný úrad vyzval stavebníka, aby zastavil práce, ktoré sú v rozpore s platným povolením. Spoločnosť HB Reavis preto začala rokovať s predstaviteľmi železníc a mesta o nájomnej zmluve, aby mohla využívať tento pozemok pri výstavbe. Podľa Karabelliho spoločnosť pozemok odkúpiť nechce, po dokončení bude komplex na hranici pozemku spoločnosti, čiže ďalej zasahovať nebude.

Menšie komplikácie v celom prípade pritom mohli spôsobiť aj na katastri. Umiestnenie garáží je totiž podľa katastrálnych záznamov iné, ako v skutočnosti. Ďalšie poškodenie garáží podľa spoločnosti nehrozí, v týchto prácach sa oddnes nepokračuje.

Polyfunkčný komplex CBC patrí do mestskej časti Staré Mesto, poškodené garáže sa však nachádzajú na území Ružinova.

(sita)

Páčil sa vám článok?