Devínčania bojujú proti viladomom

6.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petíciu proti stavbe sídlisk v mestskej časti Devín organizujú niektoré osobnosti verejného života, ako aj obyvatelia Devína a Bratislavy. Spoločnosť SKANSKA Development SK, tam chce vybudovať štvorpodlažné obytné domy.

Signatári petície odmietajú neprirodzené, viac než zdvojnásobenie počtu obyvateľov a drastické zvýšenie počtu motorových vozidiel vytvorením sídliska na necelých piatich hektároch a bez vlastnej občianskej vybavenosti.

Podporujú taký rozvoj Devína, ktorý bude rešpektovať jeho historické, kultúrne a prírodné dedičstvo a nebude arogantne ignorovať dopravné možnosti, infraštruktúru a potrebu občianskej vybavenosti Devína.

Žiadajú spoločnosť SKANSKA Development SK, s.r.o. , aby projekt prepracovala tak, aby rešpektoval jedinečné historické a prírodné prostredie Devína, existujúce urbanistické štúdie danej lokality a aby doriešil otvorené problémy ich investičného zámeru. Žiadajú samosprávy a štátnu správu, aby v súlade so zákonmi takej výstavbe zabránili.

Starostka Devína Ľubica Kolková (nezávislá) zaslala médiám list, ktorý adresuje švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi a žiada ho v ňom o pomoc.

Podľa magistrátu, keďže údajne príslušný stavebný úrad nekonal, Krajsky stavebný úrad oznámil bez uvedenia konkrétnejších dôvodov, že celú vec preberá na seba. Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) sa v týchto dňoch obrátil na prednostu tohto úradu so žiadosťou, aby nepokračoval v konaní vo veci vydania stavebného povolenia a aby mestu odstúpil celý spis na preštudovanie. Stavebné povolenie na výstavbu ciest a stavieb zatiaľ nemá, pretože starostka ho odmieta podpísať.

(rob)

Páčil sa vám článok?