Skanska bude v Devíne stavať, predloží alternatívy

4.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Skanska neustúpi od svojho zámeru stavať viladomy v mestskej časti Devín. Je však ochotná rokovať s miestnou samosprávou o určitých kompromisoch, ktoré v písomnej forme predloží v najbližších dňoch.

Dohodli sa na tom dnes generálny riaditeľ skupiny Skanska pre Českú a Slovenskú republiku Dan Ťok a starostka Devína Ľubica Kolková spolu s poslancami miestneho zastupiteľstva.

Stretnutie malo informatívny charakter. Ťok sa podľa vlastných slov prišiel do Devína len oboznámiť so vzniknutou situáciou. Problémy, ktoré nastali, považuje za bežné, ktoré sprevádzajú skoro všetky developerské projekty. Podnety si chce Skanska ešte preveriť a vrátiť sa do Devína s konkrétnym stanoviskom.

"Konkrétna ponuka od spoločnosti Skanska zatiaľ nebola definovaná," uviedla starostka Kolková. "Vysvetlili sme, že Devín nie je proti výstavbe ako takej, ale proti výstavbe, ktorá sa sem nehodí. Devín si svojou históriou ochranu zaslúži. Naďalej nesúhlasíme s výstavbou štvorpodlažných domov, máme záujem o zníženie hustoty zástavby a vybudovanie príslušnej občianskej vybavenosti", dodala Kolková.

Nesúhlas občanov Devína s viladomami sa v piatok 1. augusta premietol v centre Bratislavy do protestnej akcie, spojenej s petíciou proti ich výstavbe. Starostka Kolková aj v liste švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi uviedla, prečo sa výstavba viladomov nehodí do mestskej časti. Majú byť postavené v ochrannom pásme Devínskej lesostepi. Petíciou občania žiadajú aj príslušné štátne orgány, aby v súlade so zákonom zabránili výstavbe obytného súboru, ktorý prekračuje dve nadzemné podlažia, príchodu vyše 1000 nových obyvateľov a stoviek áut do Devína. Miestna časť ešte na rokovaní 18. júla s investorom žiadala, aby sa hustota a výška zástavby v III. a IV. etape riešila formou rodinných domov, v lokalite pribudla občianska vybavenosť a zmenil sa architektonický výraz zástavby.

Investor Skanska Reality SK chce v lokalite Záhradky postaviť 13 viladomov v prvých dvoch etapách výstavby, o rozsahu tretej a štvrtej etapy rokuje s devínskou samosprávou. Zástupcovia spoločnosti Skanska Reality SK uvádzajú, že projektanti firmy nad rámec zákona a platných povolení, na základe požiadaviek Devína, pripravujú variantné riešenia III. a IV. etapy výstavby viladomov.

Pri týchto riešeniach chcú vychádzať z platného územného rozhodnutia, ekonomickej únosnosti a reálnosti požiadaviek. Spoločnosť už začala 10. júla prípravné práce na zavedenie vody a kanalizácie na základe právoplatného stavebného povolenia a plánuje začať výstavbu inžinierskych sietí pre rozvody plynu a elektrickej energie.

Proti projektu sa postavila drvivá väčšina Devínčanov, ako aj stovky Bratislavčanov a ďalších občanov Slovenska. Petičná akcia proti výstavbe bude pokračovať, povedala Kolková.

(tasr)

Páčil sa vám článok?