Občania podpisujú petíciu proti viladomom

1.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Protestná akcia proti výstavbe viladomov v mestskej časti Devín sa začala dnes po 11. h na Poštovej ulici v centre hlavného mesta. Petíciu podpísalo za pol hodiny 46 občanov, jej internetovú verziu zatiaľ 600 občanov.

Záujemcovia svojím podpisom podporujú Petíciu proti sídliskám v Devíne a list švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi, v ktorom starostka Devína Ľubica Kolková uvádza, prečo sa výstavba viladomov nehodí do mestskej časti. Akciu organizuje Občianske združenie Za krajší Devín. Podľa Kolkovej sa viladomy do Devína nehodia, časť z nich bude v ochrannom pásme Devínskej lesostepi. Účastníci protestu sa o 13. h vyberú pred švédske veľvyslanectvo v Bratislave, kde odovzdajú list veľvyslancovi.

Investorom výstavby je Skanska Reality SK, ktorá patrí do švédskeho koncernu Skanska. V lokalite Záhradky chce postaviť 13 viladomov v prvých dvoch etapách výstavby, o rozsahu tretej a štvrtej etapy rokuje v súčasnosti s mestskou časťou (MČ).

Petícia je proti "znásilneniu unikátnej atmosféry Devína vybudovaním sídliska". Zároveň žiada príslušné štátne orgány, aby v súlade so zákonom zabránili výstavbe obytného súboru, ktorý prekračuje dve nadzemné podlažia, príchodu vyše 1000 nových obyvateľov a stoviek áut do Devína.

Ako uviedla Kolková, účelom protestu je poukázať na problém, ktorý vznikol v Devíne. "Chceme upozorniť verejnosť, že Devín je ohrozený," konštatovala. "Predchádzajúce vedenie Devína podpísalo dokumenty, snažíme sa dokázať, že boli podpísané za veľmi podozrivo krátkych lehôt a neboli v nich zohľadnené všetky stanovené podmienky príslušnými inštitúciami, ako napríklad podmienky na vydanie územné rozhodnutia," vysvetlila.

Vedúca vonkajších vzťahov skupiny Skanska v SR Magdaléna Dobišová uviedla, že firma túto akciu nekomentuje, tomuto kroku nerozumie, považuje ho za neprofesionálny a nekorektný.

"Sme totiž v aktívnom dialógu s miestnou samosprávou, núteným správcom i s poslancami miestneho zastupiteľstva. Realizovali sa viaceré stretnutia a na pondelok 4. augusta je už dlhší čas pripravené stretnutie generálneho riaditeľa skupiny Skanska v SR a ČR a starostky," povedala. Konštatovala, že projektanti firmy nad rámec zákona a platných povolení, na základe požiadaviek Devína, pripravujú variantné riešenia III. a IV. etapy viladomov. "Pri týchto riešeniach však musíme vychádzať z platného územného rozhodnutia, ekonomickej únosnosti a reálnosti požiadaviek, kde krytá plaváreň rozhodne nepatrí, uzavrela.

Devín na rokovaní 18. júla s investorom žiadal, aby sa hustota a výška zástavby v III. a IV. etape riešila formou rodinných domov, v lokalite pribudla občianska vybavenosť a zmenil sa architektonický výraz zástavby. Stavebník uviedol, že predloží variantný návrh ústretových riešení.

Devínske miestne zastupiteľstvo zaviazalo 1. júla starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak nebude možná dohoda, má hľadať riešenie aj súdnou cestou. Firma začala 10. júla prípravné práce na zavedenie vody a kanalizácie na základe právoplatného stavebného povolenia, následne plánuje začať výstavbu inžinierskych sietí pre rozvody plynu a elektrickej energie.

AKTUALIZOVANÉ (1.8:2008,16:08) Proti výstavbe 23-štvorposchodových viladomov, ktoré chce v bratislavskej mestskej časti Devín postaviť švédska spoločnosť Skanska Development SK, protestovalo dnes pred Domom Európskej únie na Palisádach približne 50 ľudí.

Petičné hárky dnes podpísalo asi 300 občanov, celkovo tak petíciu od roku 2006 podporilo okolo 2 000 ľudí. Počas akcie odovzdala devínska starostka Ľubica Kolková švédskemu charge d´ affaire Tomasovi Lindmanovi protestný list. V ňom protestujúci upozorňujú na to, že švédska spoločnosť chce stavať sídlisko v chránenom pásme a na území s 3. stupňom ochrany prírody.

"Devín si stále zachováva vidiecky charakter. Je symbolom nielen Bratislavčanov, ale aj Slovákov. Veríme, že spoločnosť svoj zámer prehodnotí," povedala Kolková. Taktiež upozornila, že spoločnosť okrem domov neplánuje postaviť ani škôlku, ani detské ihrisko či obchod. Zástupca švédskeho ambasádora prítomných ubezpečil, že sú pripravení viesť dialóg, ak oň prejavia záujem obe zainteresované strany. Ako starosta na záver dodala, verí, že ak prídu do Devína buldozéry, príde protestovať ešte viac ľudí.

Spoločnosť Skanska Development SK získala platné územné rozhodnutie ešte v roku 2005 za bývalého vedenia mestskej časti. Súčasná starostka výstavbu odmieta, pretože by to podľa nej narušilo celkový vzhľad Devína a pretože projekt nepočíta s infraštruktúrou pre nových obyvateľov. Na základe platných stavebných povolení začala spoločnosť pred niekoľkými dňami budovať vodovodnú sieť a kanalizáciu. Stavebné povolenie na výstavbu ciest a stavieb zatiaľ nemá, pretože starostka ho odmieta podpísať. O celej veci má rozhodnúť Krajský stavebný úrad v Bratislave.

(sita,tasr)

Páčil sa vám článok?