O viladomoch rozhoduje Krajský stavebný úrad

31.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Krajský stavebný úrad prevzal pôsobnosť prvostupňového stavebného úradu mestskej časti Devín v súvislosti s vydaním stavebného povolenia na viladomy v lokalite Záhradky.

Stavebné konanie vo veci viladomov sa začalo na návrh stavebníka 28. marca minulého roka, pričom stavebný úrad (SÚ) o podanej žiadosti nerozhodol v zákonnej lehote 60 dní a ani nepožiadal Krajský stavebný úrad (KSÚ) o jej predĺženie, informovala vedúca odboru stavebného poriadku a štátneho stavebného dohľadu Daniela Dolinayová.

Preto sa KSÚ pokúsil prednostne vplývať na SÚ, aby odstránil svoju nečinnosť a vo veci bez prieťahov konal a rozhodol. Tieto pokusy sa však ukázali ako neúčelné, vysvetlila Dolinayová. "Keďže všetky ďalšie intervencie KSÚ smerom k devínskemu stavebnému úradu boli bezpredmetné, prevzali sme pôsobnosti devínskeho stavebného úradu a 21. júla tohto roka sme známym účastníkom konania a dotknutým orgánom oznámili začatie stavebného konania v danej veci," povedala.

Zdôraznila, že starostke Devína Ľubici Kolkovej ako odborne nespôsobilej osobe neprináleží hodnotiť tento postup KSÚ, a už vôbec nie kvalifikovať postup ako nezákonný. SÚ ako podriadený správny orgán je postupom nadriadeného orgánu viazaný. Pri výkone pôsobnosti SÚ nie je starosta reprezentantom samosprávy, ale ako štatutár obce len podpisuje rozhodnutia, ktoré mu pripraví odborne spôsobilá osoba - zamestnanec stavebného úradu - v rámci preneseného výkonu štátnej správy, uzavrela Dolinayová.

Investorom viladomov je Skanska Reality SK, ktorá chce v prvých dvoch etapách výstavby postaviť 13 viladomov. O ďalších dvoch etapách, asi o 50 percentách objemu výstavby, rokuje v súčasnosti s MČ Devín. Tá nesúhlasí s výstavbou viladomov, pretože sa nehodia do mestskej časti a časť z nich má stáť v ochrannom pásme devínskej lesostepi. Devín na rokovaní s investorom 18. júla žiadal, aby sa hustota a výška zástavby v tretej a štvrtej etape riešila formou individuálnych rodinných domov, postavila sa v lokalite občianska vybavenosť - škola, detské jasle či ihrisko. Stavebník uviedol, že predloží variantný návrh ústretových riešení.

Devínske miestne zastupiteľstvo zaviazalo 1. júla starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak nebude možná dohoda, má hľadať riešenie aj súdnou cestou.

(tasr)

Páčil sa vám článok?