Devínčania žiadajú veľvyslanca o pomoc

29.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostka bratislavskej mestskej časti Devín Ľubica Kolková adresuje švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi. V snahe zmeniť plánovanú výstavbu viladomov v Devíne žiada o pomoc veľvyslanca, aby využil svoj vplyv.

Investorom výstavby je spoločnosť Skanska Reality SK, ktorá patrí do švédskeho medzinárodného koncernu Skanska. Účastníci protestnej akcie proti výstavbe viladomov, ktorá bude 1. augusta v centre Bratislavy, budú mať k dispozícii text listu a môžu sa rozhodnúť, či ho podpíšu. List s podpismi potom zašlú organizátori protestu švédskemu veľvyslancovi.

Ako povedala starostka, výstavba by zdevastovala symbol Slovanov - jedinečný Devín. V liste vyjadrila presvedčenie, že investor "ohrozuje dobré meno Švédskeho kráľovstva na Slovensku tým, že v rozpore s vôľou miestnych obyvateľov vyjadrenou v petícii a ich volených zástupcov v devínskom miestnom zastupiteľstve sa snaží za každú cenu o svoj zisk na úkor prírodných a kultúrnych hodnôt Devína a chránenej Devínskej Kobyly, ako aj na úkor veľkej väčšiny obyvateľov Slovenska".

Ďalej okrem iného uvádza, že firma proti prírode využíva rôzne právne kľučky a proti miestnym obyvateľom a ich voleným zástupcom postupy nezlučiteľné s etickými pravidlami a základnými pravidlami ľudskej slušnosti.

Kolková sa obrátila na švédskeho veľvyslanca vo veci viladomov po druhý raz. V júli napísala list vedeniu švédskeho koncernu.

Mestská časť Devín a investorská firma rokujú v súčasnosti o tretej a štvrtej etape výstavy viladomov v lokalite Záhradky, čo je približne 50 percent objemu výstavby. V prvej a druhej etape plánuje stavebník postaviť 13 viladomov. Firma začala 10. júla prípravné práce na zavedenie vody a kanalizácie na základe právoplatného stavebného povolenia, následne plánuje začať výstavbu inžinierskych sietí pre rozvody plynu a elektrickej energie.

Podľa starostky sa štvorposchodové viladomy do Devína nehodia, časť z nich má byť v ochrannom pásme devínskej lesostepi. Mestská časť Devín na rokovaní 18. júla s investorom žiadala, aby sa hustota a výška zástavby v tretej a štvrtej etape riešila formou individuálnych rodinných domov, postavila sa v lokalite občianska vybavenosť - škola, detské jasle či ihrisko. Stavebník uviedol, že predloží variantný návrh ústretových riešení.

Devínske miestne zastupiteľstvo zaviazalo 1. júla starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak nebude možná dohoda, má hľadať riešenie aj súdnou cestou.

(tasr)

Páčil sa vám článok?