Starostka protestuje proti výstavbe viladomov

25.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostka bratislavskej mestskej časti Devín Ľubica Kolková nesúhlasí s výstavbou 23 štvorposchodových viladomov, v ktorých by malo bývať 1047 nových obyvateľov.

Otvoreným listom sa obrátila na vedenie spoločnosti Skanska vo Švédsku, aby upozornila na situáciu, ktorú stavebným zámerom spôsobila jej dcéra Skanska Development SK. V liste tvrdí, že plánovanou výstavbou sa zničí ráz obce Devín. Upozorňuje, že obec je jedinečným a obľúbeným miestom všetkých Bratislavčanov, Slovákov a zahraničných turistov, a to nielen pre svoju ojedinelú faunu a flóru, ale aj pre svoju históriu.

"Výstavba v Devíne sa až doposiaľ riadila prísnymi podmienkami pamiatkarov, a preto sú všetky domy postavené v jednotnom vidieckom štýle. Tomu sa vo všetkých smeroch prieči projekt viladomov. Skanska Development SK totiž plánuje na Devíne postaviť sídlisko, ktorého architektúra vážne naruší celkový vzhľad Devína", píše v liste Kolková.

Švédskych funkcionárov spoločnosti Skanska upozorňuje, že sídlisko má stáť v ochrannom pásme tretieho stupňa, v tesnej blízkosti lesostepi, pre ktorú platí štvrtý stupeň ochrany prírody. "To môže vážne ohroziť chránenú faunu a flóru. Takto naprojektovaná výstavba sa prieči nielen občanom Devína, ale, paradoxne, je aj v rozpore s etickým kódexom firmy Skanska, ku ktorému sa spoločnosť pri každej príležitosti oficiálne hlási," uvádza okrem iného v liste starostka Devína.

(tasr)

Páčil sa vám článok?