Vercajch centrum zatiaľ pokutu zaplatiť nemusí

17.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zvolenská spoločnosť Vercajch centrum zatiaľ nemusí zaplatiť pokutu päť miliónov korún (165 969 €). Tú jej vyrubil stavebný úrad v bratislavskom Devíne za údajné protizákonné práce na renesančnom kaštieli na rohu Kremeľskej a Lomnickej ulice. Stavebník sa voči pokute odvolal.

Pre potvrdila vedúca odboru stavebného poriadku a štátneho stavebného dohľadu Krajského stavebného úradu (KSÚ) v Bratislave Daniela Dolinayová. KSÚ totiž zrušil rozhodnutie mestskej časti a celú vec vrátil na nové prerokovanie. "Úrad zistil, že stavebný úrad v Devíne nedostatočne zistil skutkový stav veci a uloženie pokuty na hornej hranici zákonnej sadzby nedostatočne odôvodnil," vysvetlila Dolinayová. Devínsky úrad je preto povinný opätovne celú záležitosť prerokovať.

Vedúci stavebného úradu v Devíne Eduard Maťašovský potvrdil, že rozhodnutie KSÚ už dostali. "Krajský stavebný úrad však konštatoval iba formálne chyby. Zároveň ale potvrdil, že sa priestupok stal," povedal Maťašovský. Stavebný úrad už podľa neho začal nový proces, počas ktorého chce všetky svoje tvrdenia z predchádzajúceho rozhodnutia zdokumentovať a podrobnejšie odôvodniť výšku udelenej pokuty. "Obec bude v procese pokračovať, veď z kultúrnej pamiatky zostali len dve steny, ktoré s pamiatkou nemajú nič spoločné," povedal Maťašovský.

Konateľ spoločnosti Peter Vittek je presvedčený, že celé konanie vyplývalo zo zaujatosti určitých osôb v mestskej časti voči spoločnosti a nemalo nič spoločné s kultúrnou pamiatkou. "Ako sme od samého začiatku tvrdili, že postupujeme v rámci zákona, bolo potvrdené," povedal Vittek. Zároveň vyhlásil, že je hrdý na to, ako konal, pretože v opačnom prípade by nebolo z pamiatky čo zachraňovať. Zdôraznil, že zo stavby zostalo všetko, čo malo byť zachované a staticky zabezpečené. Tento týždeň sa skončil mesačný reštaurátorský prieskum, na ktorý dozeral podľa neho aj pamiatkový úrad. Začínajú sa reštaurátorské práce, ktoré by mali trvať do konca septembra. Do obnovy 600 rokov starej pamiatky investovala spoločnosť zatiaľ štyri milióny korún (132 775 €), projekt počíta s nákladmi 15 miliónov korún (497 908 €).

Na spoločnosť Vercajch centrum koncom minulého roka podalo Ministerstvo kultúrny SR trestné oznámenie. Podľa Sone Čermákovej Uličnej z tlačového referátu MK nepozná ešte ministerstvo výsledok vyšetrovania. Záležitosť rieši Úrad kriminálnej a justičnej polície v Dúbravke. Podľa MK spoločnosť zbúrala podstatnú nadzemnú časť stavby ako aj mnohé konštrukcie nad rámec odsúhlasený Krajským pamiatkovým úradom Bratislava. Nezabezpečila ani archeologický výskum napriek tomu, že v bezprostrednej blízkosti sa v minulosti našli pozostatky veľkomoravského pohrebiska z 9. storočia, cintorína z 13. až 18. storočia či základov architektúry a kultúrnych vrstiev z 13. až 15. storočia.

(sita)

Páčil sa vám článok?