CEPIT majú začať stavať už na budúci rok

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Strategická investícia v podobe vedecko-technického parku CEPIT, ktorý by mal vyrásť v mestskej časti Vajnory, by sa mala začať realizovať už v budúcom roku a prvú časť prevádzok by mali otvoriť v roku 2007.

Do roku 2012 by tu mal na ploche 63 hektárov vyrásť kompletný vedecko-technický park, v ktorom sa budú nachádzať firmy zamerané na vývoj biotechnológií, informačných technológií a počítačovej techniky, využitie energií z obnoviteľných zdrojov či inovatívnych technológií v oblasti automobilového priemyslu. CEPIT ponúkne aj inkubátor na podporu mladých podnikateľov v oblasti inovatívnych technológií, hotel s výstavným a kongresovým centrom a iné aktivity, ktoré sú súčasťou technologických parkov vo svete (školiace zariadenia, kampus, laboratóriá, rezidenčné kapacity a podobne). Celkovo sa v parku vytvorí niekoľkotisíc vysoko kvalifikovaných pracovných miest; predpokladá sa, že asi 40 až 50 percent zamestnancov bude mať vysokoškolské vzdelanie. Plány CEPIT počítajú aj s výstavbou vysokej odbornej školy pre približne 1500 študentov a s vybudovaním parkového areálu, do ktorého budú začlenené všetky tieto prevádzky. Týmto spôsobom tu budú vytvorené aj podmienky na relax a odpočinok v príjemnom prostredí.

Projekt CEPIT bude znamenať zásadný prínos nielen pre Vajnory a Bratislavu, ale aj pre celé Slovensko. Okrem iného prinesie naštartovanie poznatkovej ekonomiky na Slovensku a zapojenie slovenských školských a výskumných kapacít do európskych a svetových výskumných a vývojových projektov. Umožní, aby na Slovensko prišli firmy, ktoré vyvíjajú a aplikujú najnovšie technológie, a pritiahne vzdelaných a schopných ľudí z iných európskych krajín a zo sveta na Slovensko. Prinesie zásadné zvýšenie významu Bratislavy a západoslovenského regiónu v oblasti strednej Európy. Priamym prínosom projektu je celková investícia na realizáciu projektu CEPIT, ktorá dosiahne výšku 400 miliónov eur. Park nadviaže na existujúce investičné projekty na Slovensku, prinesie podporu existujúcim automobilovým závodom v podobe vytvorenia výskumných a vývojových centier. V neposlednom rade bude znamenať daňové príjmy pre mesto vo výške stoviek miliónov korún a naštartuje aj kongresovú turistiku v meste. Pre Vajnory prinesie benefity v podobe zásadného zlepšenie infraštruktúry v tejto mestskej časti, ako aj desiatky miliónov korún do jej rozpočtu, čo Vajnorom umožní plánovať presnú výšku a časť svojich investícií.

Záujemcovia si môžu pozrieť expozíciu projektu CEPIT od pondelka 21. novembra v Primaciálnom paláci na prízemí v miestnosti číslo 18.

Páčil sa vám článok?