Starostka privítala rokovania o výstavbe viladomov

10.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostka Devína Ľubica Kolková privítala ponuku stavebníka 23 viladomov s 381 bytmi v lokalite Záhradky na rokovania o ich tretej a štvrtej etape výstavby. V prvých dvoch etapách sa má postaviť 13 viladomov s 224 bytmi.

Ponuka sa týka približne 50 percent z objemu plánovanej výstavby, na ktorý má stavebník územné rozhodnutie. Devín dostal ponuku od investora v stredu na spoločnom rokovaní, zúčastnil sa na ňom aj nútený správca Devína a predstavitelia samosprávy.

Ako po rokovaniach povedala Kolková, stavebník Skanska Reality SK trvá na prvej a druhej etape v podobe, s ktorou mestskou časťou nesúhlasí. V tejto veci Devín urobí to, čo mu umožňuje zákon, povedala.

Stavebník si podľa nej uvedomil, že budúci obyvatelia viladomov potrebujú obchody, školu a materskú školu. Devín nemá vlastné možnosti riešiť ich oprávnené požiadavky na občiansku vybavenosť, konštatovala. "Určite sú tam potrebné ihriská, plochy, kde sa budú ľudia sústreďovať, aby nechodili do prírodnej pamiatky Devínska lesostep, ktorá je v štvrtom stupni ochrany prírody," vysvetlila. Dodala, že zmeny potrebovali aj prvé dve etapy projektu v ochrannom pásme národnej kultúrnej pamiatky Devín - slovanské hradisko.

Riaditeľ investorskej spoločnosti Radek Pšenička uviedol, že spoločnosť po rokovaniach zaviaže generálneho projektanta, aby sa spolu s devínskym stavebným úradom a stavebnou komisiou miestneho zastupiteľstva snažili zosumarizovať vzájomné pohľady architektonického a technického charakteru na riešenie tretej a štvrtej etapy.

Stavebník je pripravený zamyslieť sa nad návrhom projektu pre stavebné povolenie a nad výzorom a návrhom tretej a štvrtej etapy. Ďalším krokom je hľadanie konsenzu medzi investorom, miestne zastupiteľstvo a stavebným úradom. Pšenička zdôraznil, že je to nad rámec právoplatných rozhodnutí a povolení a z ich strany ide o ústretové gesto.

Investor neotvoril rokovania o prvých dvoch etapách výstavby preto, lebo okrem ÚR sú vydané stavebné povolenia na inžinierske siete a vodné stavby, vo vysokom štádiu rozpracovanosti je stavebné konanie na komunikácie a spevnené plochy a objekty 13 viladomov s 224 bytmi. Ďalším dôvodom sú záväzky k budúcim klientom, s ktorými sú podpísané zmluvy a budúcich kúpnych a rezervačných zmluvách.

Miestne zastupiteľstvo Devín zaviazalo 1. júla starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak s ním nebude možná dohoda, má podľa zastupiteľstva hľadať možnosť riešenia na súde, aj súdnou cestou. Firma má ÚR z 5. apríla 2005.

(tasr)

Páčil sa vám článok?