Petržalka nemá záujem o zahusťovanie sídliska

8.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Petržalka nemá záujem o zahusťovanie svojho územia, o investičné návrhy, ktoré smerujú do vnútra sídliska. Investori sa stále zaujímajú o výstavbu bytov.

"Skôr sa nám páčia projekty, ktoré komplexne riešia územia, ktoré sú ešte prázdne, kde umiestnenie bytových domov, ale aj administratívy nespôsobuje úbytok zelených plôch alebo miest, kde sú ľudia zvyknutí sa prechádzať," povedal v utorok petržalský starosta Milan Ftáčnik. Dá sa povedať, že samospráve sa darí regulovať investičný rozvoj v tom zmysle, že ak je záujem stavať, tak skôr v okrajových častiach Petržalky ako vo vnútri sídliska, povedal.

Citlivou lokalitou, ktorú sa podarilo podľa starostu udržať, je napríklad zelená lúka pri Ulici A. Gwerkovej, kde chcel investor postaviť bytový dom. Občania nesúhlasili s jeho výstavbou, pretože mali pocit, že by tam mala ostať lúka, vysvetlil Ftáčnik.

Dodal, že v súvislosti s projektom Vista Tower na Šrobárovom námestí preveruje skutočnosti bratislavská Krajská prokuratúra a uvidí sa, či sa občanom podarí zabrániť investícii, alebo či investícia splnila všetky podmienky podľa stavebného zákona. O projekte Dolnozemská brána, kde mesto Bratislava vydalo v apríli nesúhlasné záväzné stanovisko, Ftáčnik okrem iného uviedol, že "vieme o aktivitách, ktoré vyvíja investor, aby k tej investícii vrátil." Vyslovil predpoklad, že diskusia s občanmi bude súčasťou riešenia investície.

O novej výstavbe v Petržalke povedal, že je investične otvorená aktivita na konci Betliarskej ulice smerom k autobusovému depu, kde by mala vyrásť súkromná nemocnica. "Investor využil to, že táto aktivita je v súlade s územným plánom, tiež tam bude stavať nemocnicu." Ftáčnik informoval, že na súkromnú nemocnicu je vydané územné rozhodnutie. Blízko tejto lokality je petržalská Nemocnica sv. Cyrila a Metoda.

Mestská časť podľa starostu intenzívne pracuje na tom, aby nezisková organizácia Spoločnosť pre rozvoj bývania v Bratislave (SZBB) postavila v Petržalke nájomný bytový dom. Ten by pomohol aj obyvateľom mestskej časti, ktorí posielajú na miestny úrad žiadosti o pridelenie bytu. MČ má k dispozícii len byty po neplatičoch. Ftáčnik očakáva, že začiatkom jesene bude známa lokalita pre výstavbu nájomných bytov a SRBB by sa mala rozhodnúť, či ide do tejto investície.

Petržalské miestne zastupiteľstvo prijalo 1. júla postup prerokovania a schvaľovania investičnej činnosti.

(tasr)

Páčil sa vám článok?