Na Trnávke pribudne nový obytný dom

26.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Trnávke na Vrútockej ulici v dohľadnej budúcnosti vyrastie obytný dom nazvaný Family House. Výstavba sa už začala, jej ukončenie sa predpokladá na koniec jari budúceho roku.

Budova má podľa projektu rešpektovať danosti lokality s prevažujúcou individuálnou zástavbou. Najvyššia časť členitého domu dosiahne šesť nadzemných podlaží, postupne sa bude znižovať na úroveň tretieho podlažia. Bude v ňom dovedna 23 bytov rôznych veľkostí. Prvé nadzemné podlažie bude určené pre občiansku vybavenosť a obchody. V podzemí bude parkovacia garáž, parkovacie státia budú aj pri dome.

Architektonické riešenie Family House podľa projektantov korešponduje s prostredím. Bude mať veľkú členitú sedlovú strechu s ateliérovými oknami a línie, ktoré opticky budú domu dodávať výzor bližší individuálnej výstavbe než bytovke. Family House zodpovedá rozsahom podobnej zástavbe, ktorá už na Trnávke je z predchádzajúcich rokov, teda skôr menším domom, v ktorých je vždy len niekoľko bytov.

„Už v roku 1993 sme pre mestskú časť Ružinov riešili spôsob regulácie pre pripravovanú výstavbu, ktorá zahŕňala pôvodne tri typologické druhy: klasický bytový dom, polyfunkčný málopodlažný dom s podnikateľskými aktivitami v prízemí a bytmi v horných poschodiach a napokon radové rodinné domy so záhradami,“ hovorí autor projektu Family House, architekt Ivan Kolenič.

„Tým mala byť vytvorená štruktúra zástavby poskytujúca rôzne formy bývania, odpočinku, práce a služieb. Vzhľadom na pôvodnú zástavbu na Trnávke aj k dlhoročným plánom zástavby sme pri tvorbe projektu zvolili komorný štýl domu prímestského typu, so šikmými strechami, s vlastnou zeleňou, poskytujúci aj v bytovej forme povahu bývania takmer ako v rodinnom dome.“

Ako dodal I. Kolenič, najväčšou výzvou pre neho ako pre autora regulatívov bola možnosť ponúknuť budúcim obyvateľom svoje autorské zámery a riešenia pre túto konkrétnu lokalitu,, ktoré boli vytvorené už v rámci štúdií pre stanovenie regulatívov.

(juh)

Páčil sa vám článok?