Občania nechcú zahusťovanie okolia Štrkovca

25.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Ružinova sú jednoznačne proti ďalšiemu zahusťovaniu sídlisk. Vyplynulo to z ich reakcií na verejnom zhromaždení, na ktorom bola prezentovaná urbanistická štúdia zóny okolo Štrkoveckého jazera.

Architektonické riešenie zóny, ktoré existuje v dvoch variantoch, predpokladá zahusťovanie výstavby medzi obytnými blokmi, ako aj premenu Ružinovskej ulice na mestský bulvár, kde by električková trať mala byť zapustená pod úrovňou šesťprúdovej cesty.

Rozhorčenie vyvolal zámer postaviť na parkovisku pri jazere polyfunkčný komplex s 25-podlažnou vežou. S týmto zámerom prišla spoločnosť URBICOM, a.s., a už tri roky proti nemu bojujú obyvatelia Stropkovskej 1 - 21. S týmto zámerom sa nestotožňuje ani ružinovský miestny úrad, ani magistrát. Zástavbou môže byť ohrozený aj futbalový štadión na Drieňovej ulici.

Nevôľu obyvateľov Ružinova vyvolal aj návrh na výstavbu podzemných garáží. Ružinovčanov nepresvedčil ani argument starostu Slavomíra Drozda, že mestskej časti chýba asi 9000 parkovacích miest a situácia sa zhoršuje.

Občania sú proti tomu, aby sa statická doprava riešila na úkor plôch verejnej zelene. Starostu upozornili, že Ružinov mal dosť verejných parkovacích plôch, tie sa však ako nevyužívané predali developerom, ktorí na nich postavili polyfunkčné vežiaky bez toho, aby sa riešilo aj parkovanie. Obyvatelia apelovali na to, aby sa oblasť Štrkoveckého jazera zachovala ako oddychová zóna. Existujú dva varianty urbanistickej štúdie lokality Štrkovec. Prvý je minimalistický, snaží sa zachovať územie, rešpektovať zeleň a minimalizovať ďalšiu výstavbu, pričom sú v ňom zachytené len jestvujúce stavby a tie, ktoré už majú stavebné povolenie. Druhý, maximalistický variant je v súlade s územným plánom, ale navrhovaná zástavba by bola na úkor zelene.

Oba varianty štúdie budú prerokované v priebehu leta, pričom obyvatelia Ružinova ich môžu pripomienkovať. Po vyhodnotení štúdiu zašlú na kompetentné miesta a koncom augusta by mala byť prepracovaná do čistopisu. Potom o ňom bude rozhodovať ružinovské miestne zastupiteľstvo. Ak ju odsúhlasia, môže byť podkladom na zmeny a doplnky územného plánu mesta Bratislava.

(juh)

Páčil sa vám článok?