Infraštruktúru Južného mesta asi začnú stavať na jar

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba primárnej infraštruktúry v rámci novej štvrte South City (Južné mesto) v bratislavskej mestskej časti Petržalka by sa mohla začať na jar 2009. Projekty jej budov posúdi petržalská samospráva.

Ako informoval petržalský hovorca Ľubomír Andrassy, mestská časť  eviduje prvú žiadosť o vydanie územného rozhodnutia o inžinierskych sieťach a doprave v tejto lokalite. "Oficiálne sme ešte nedostali urbanistickú štúdiu riešenia celej tejto štvrte," dodal. "Vnímame tento investičný zámer tak, že môže pomôcť rozvoju Petržalky," uviedol Andrassy.

Šéf oddelenia projektového manažmentu Quinlan Private Golub Slovakia František Halászik vyslovil predpoklad, že územné rozhodnutie na primárnu infraštruktúru by táto investorská spoločnosť mohla dostať na jeseň tohto roka. Na výstavbe nového mestského centra spolupracuje s developerom Cresco Group.

Architektúra budov Južného mesta nemá ešte konečné riešenie, v súčasnosti existuje viacero variantov. Na dnešnej tlačovej besede spoločnosť prezentovala, že predpokladané náklady na Južné mesto sú 1,5 miliardy eur (45,46 miliardy Sk), výstavba by sa mala ukončiť v roku 2017. "Nechceme zahusťovať dopravu, ale skôr chceme vytvoriť centrum, kde budú pracovné miesta, zábava, kde sa bude bývať," uviedol Halászik s tým, že nadväzujú na projekt nosného dopravného systému v mestskej časti Petržalka.

Podľa Halászika by sa mala do 14. júla začať výstavba kancelárskeho projektu dvoch veží Emporia Towers s podzemným parkoviskom a ďalšími prevádzkami v blízkosti železničnej stanice v Petržalke. Náklady na výstavbu budú asi 800 miliónov Sk (26,39 milióna eur) na obe veže. Spoločnosť považuje Petržalku za perspektívnu obchodnú destináciu pre nadnárodné podniky, ktorá sa sťahujú do slovenského hlavného mesta. Petržalský hovorca potvrdil, že stavebný úrad vydal stavebné povolenie.

Quinlan Private Golub je servisnou developerskou spoločnosťou Quinlan Private, ktorá je medzinárodným investorom v oblasti nehnuteľností.

(tasr)

Páčil sa vám článok?