Napojenie na diaľnicu je krokom k ďalšej výstavbe

11.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Medzi letiskom a diaľnicou D1 sa na území s rozlohou asi 57 hektárov pripravuje výstavba polyfunkčnej zóny, v ktorej majú byť obchody, administratíva, hotely a sídla firiem. Prvým krokom je vybudovanie prípojných vetiev na diaľnicu.

Investori združení v spoločnosti s názvom Development 4 pripravujú rozvoj tohto územia s pracovným názvom Letisko - Západ. Výstavba v tejto lokalite si však vyžaduje v prvom rade vybudovanie dvoch prípojných vetiev na diaľnicu a napojenie na Ivanskú cestu.

V minulom roku sa viedli rokovania, že na tomto území by mohla stáť multifunkčná hala, ktorú Slovensko potrebuje v súvislosti s organizovaním majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Hoci rokovania neboli úspešné, v zámere, ktorý na ministerstvo životného prostredia v rámci posudzovania vplyvov stavby na životné prostredie predložila spoločnosť Arena 2011, a.s., sa naďalej uvádzajú pre výstavbu multifunkčnej haly dve lokality - okrem areálu Základnej školy na Kalinčiakovej ulici je to práve lokalita Letisko - Západ.

Predstavitelia spoločnosti Arena 2011, ktorá nie je prepojená na Slovenský zväz ľadového hokeja, popierajú, že si lokalitu letiska nechávajú v zálohe pre prípad, že nevyjde zámer postaviť halu na Tehelnom poli. Predpokladaný termín vybudovania diaľničných prípojok je v roku 2011, keď majú byť na Slovensku majstrovstvá sveta v hokeji. Nie je preto vylúčené, že hokejový zväz sa myšlienky postaviť halu práve pri letisku nevzdáva, aj keď to jeho predstavitelia otvorene nepriznávajú.

Ako nám povedal Ľubomír Líška, podpredseda predstavenstva spoločnosti HRIVIS developing, ktorá sa podieľa na projekte spoločnosti Development 4, územie pri letisku spoločnosť ponúkla pred časom Slovenskému zväzu ľadového hokeja ako možnú lokalitu na výstavbu multifunkčnej haly, ktorá by sa stala súčasťou pripravovanej polyfunkčnej zóny. Mestské zastupiteľstvo však rozhodlo v prospech inej lokality.

Z tohto pohľadu je otázka haly pre HRIVIS developing podľa Ľ. Lišku už uzavretá a o výstavbe haly sa momentálne neuvažuje, V súčasnosti podľa neho spresňujú možnosti, ktoré Letisko - Západ ponúka na výstavbu zóny s administratívnymi a obchodnými centrami.

Projekt by sa mal uskutočniť na niekoľko etáp v priebehu piatich až siedmich rokov a rešpektuje, že cez toto územie má v budúcnosti viesť vysokorýchlostná železnica na letisko.

(juh)

Páčil sa vám článok?