Historickú stavbu demolovali na poslednú chvíľu

11.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Historickú budovu na Plynárenskej ulici zdemolovali až na poslednú chvíľu, jej posledný užívateľ poukazuje na určité nezrovnalosti súvisiace s plombou v katastri.

Ako sme informovali, na pamiatkovo síce nechránenú, no predsa peknú historickú budovu na parcele 9363 na rohu Plynárenskej ulice a Mlynských nív vydal stavebný úrad pred dvoma rokmi v Ružinove búracie povolenie. Súčasný majiteľ pozemku ho využil až na poslednú chvíľu, tesne pred 30. májom.

Posledný nájomca a užívateľ budovy Jozef Šelc však už pred piatimi rokmi požiadal kataster o plombu na nehnuteľnosť na parcele 9363, pretože pri ukončení nájmu pôvodný majiteľ - SAV - viacnásobne porušil nájomnú zmluvu. Spýtali sme sa ho preto, či mohlo otáľanie pri spustení búrania súvisieť s touto okolnosťou.

„Súdne konanie v tejto veci sa ešte len začína,“ odpovedá J. Šelc, „a o dianí na Plynárenskej neviem nič. Napokon ani stavebný úrad, ktorý povolenie vydal s tým, že neboli námietky proti tomuto povoleniu, ma neoslovil, hoci o plombe musel vedieť.“ V žiadosti o plombu žiadal J. Šelc jej platnosť až do platného súdneho rozhodnutia. Viacero písomností dokladá, že táto plomba tam skutočne bola, je preto prekvapujúce, že úrady a inštitúcie konali, akoby bola nehnuteľnosť úplne voľná.

Podľa ružinovského stavebného úradu zrejme v čase vydania búracieho povolenia na tejto nehnuteľnosti plomba nebola. Pred zbúraním by ju za takých okolností mohlo ochrániť len predbežné súdne rozhodnutie, o to však nik nepožiadal.

Ani v spoločnosti Immocap Group, ktorá vystupuje v tejto záležitosti ako jeden zo spoluvlastníkov nehnuteľnosti, sme sa nedozvedeli, prečo toľko otáľali so zbúraním budovy. Jej predstaviteľ, ktorý s nami komunikoval, je v súčasnosti v zahraničí a na naše otázky vraj bude odpovedať až po návrate na Slovensko.

Gustav Bartovic
FOTO - P. Zeleňák

Páčil sa vám článok?