Na stavbe River Parku zahynul robotník

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na stavbe polyfunkčného komplexu River Park sa v sobotu 17. mája smrteľne zranil 48-ročný robotník. Napriek tomu, že pomoc prišla po šiestich minútach, nebolo možné ho zachrániť.

Ako nám povedala Andrea Rajnerová u Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, o 7:55 bola prijatá na Krajskom operačnom stredisku Bratislava tiesňová výzva. Robotník spadol na stavbe z lešenia asi z 12-metrovej výšky. „Na miesto udalosti bola vyslaná najbližšia posádka rýchlej lekárskej pomoci, ktorá dorazila o 8:01,“ uviedla A. Rajnerová. „Posádka sa snažila 48-ročného robotníka oživovať asi 35 minút, no neúspešne.“ Ako dodala, v skutočnosti z lešenia padali dvaja robotníci, jeden z nich sa zachytil o kovovú tyč.

Nejde o prvý incident na tejto stavbe - tento rok je to už tretí pád zo stavby River Park, ktorú stavia developerská skupina J&T Real Estate. V pondelok 31. marca padol z tretieho medziposchodia z asi desaťmetrovej výšky 23-ročný robotník, pričom utrpel úraz dolnej končatiny. Mesiac predtým, konkrétne 27. februára, tu spadol z lešenia zhodou okolností tiež 23-ročný robotník, pričom utrpel polytraumu a viacnásobné zlomeniny.

Inšpektorát práce Bratislava vykoná na stavbe inšpekciu. Potvrdil nám to vedúci oddelenia právnych služieb a informatiky Inšpektorátu práce Bratislava Viliam Kukumberg. Ako dodal, pri kontrolách sa sústreďujú nielen na dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci, ale aj na nelegálnu prácu. Podľa jeho slov tieto dve veci spolu súvisia. „Často sa úraz stane práve tým, ktorí na stavbe nemajú čo hľadať,“ konštatoval.

V posledných mesiacoch sa na stavbách v Bratislave stalo viacero pracovných úrazov - napríklad 28. januára sa na stavenisku polyfunkčného komplexu Tri veže na Bajkalskej ulici prihodili hneď dva. Pred deviatou ráno sa tam ťažko zranil 33-ročný robotník pracujúci v strednom vežiaku, po druhej popoludní zasa v prvej veži v smere od križovatky s Trnavskou utrpel vážny úraz jeho 53-ročný kolega. Prvého muža na najvyššom podlaží privalila železná konštrukcia žeriavu, druhý spadol cez výťahovú šachtu zo šiesteho na štvrté podlažie.

Staveniskám sa nevyhýbajú ani smrteľné úrazy. Vlani v septembri zahynul 24-ročný robotník na vtedy ešte rozostavanej veži Aupark Tower v Petržalke. Prišiel o život po tom, čo sa pod ním prelomila doska.

(juh)
Páčil sa vám článok?