Mesto čoskoro príde o ďalšiu historickú budovu

7.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto predáva parcely pozemkovým špekulantom od stola, bez toho, aby magistrát vedel, čo na nich stojí, a tak Bratislava prichádza o stavebné a technické pamiatky.

Takýto osud pripravilo mesto predajom aj Könyökyho domu na Lazaretskej ulici, ktorý je dokonca miestom zrodu slovenského pamiatkarstva. Jeho osud sa nenaplnil vďaka ústretovosti investora.

Do konca mája však nenávratne zmizne zo zemského povrchu stavba s popisným číslom 4950 na parcele 9363 v katastrálnom území Ružinova. Ide o podpivničený trojpodlažný dom na rohu kruhového objazdu križovatky ulíc Plynárenská a Mlynské Nivy.

Budova je zrejmou pamiatkou na vznik tejto lokality a jej pomenovania. Z toho, čo sa nám podarilo zistiť, vyplýva, že pochádza z prelomu 19. a 20. storočia a pôvodne slúžila ako mlyn. Neskôr v nej sídlila firma Medichemia a pracovisko Mikrobiologického ústavu SAV.

Priestor, kde budova stojí, patrí podľa búracieho povolenia zahraničným investorom a zastúpenie je pomerne komplikované. Marcel Klimek zo spoločnosti Immocap Group, jednej zo spoluvlastníkov pozemku, nám len potvrdil, že majú platné búracie povolenie a generálnym zámerom je dokončiť projekt BBC Five ABC, ktorého časti už v susedstve stoja. Potvrdil tiež, že majitelia pozemku, ktorý kúpili priamo od mesta a mal list vlastníctva číslo 155, nikdy neuvažovali o zachovaní domu či jeho zakomponovaní do projektu.

V búracom povolení, ktoré je platné do 30. mája 2008, je okrem iného aj veta, že v konaní o búracom povolení neboli žiadne námietky. Povolenie má dva roky a na Krajskom pamiatkovom úrade nám pre krátkosť času nestačili zistiť, či ich v súvislosti s búraním oslovili. Túto povinnosť zo zákona stavitelia nemajú, lebo objekt nie je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok. V zozname však nie je zapísané množstvo starých budov, zoznam sa rozširuje ťažko, mesto predáva od stola a tak je otázne, ktoré pamiatky ešte padnú za obeť stavebnej hystérii.

Gustav Bartovic

Ďalší pamätník priemyselnej architektúry mesta čoskoro zmizne...
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?