Na Krasovského postavia výškovú budovu Bajo

7.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

V priestore medzi Jantárovou cestou a Sadom Janka Kráľa má vyrásť výšková budova BAJO. Vybudujú ju na pozemku, ktorý je momentálne prázdny a nevyužívaný.

Novostavba má stáť na mieste, ktoré susedí s pozemkom, kde v súčasnosti pokračuje výstavba 18-podlažného polyfunkčného objektu firmy STAVO-ing. Tento objekt nadväzuje na Jantárovú cestu, ktorá tvorí nájazd na Starý most. Jantárovú cestu spája s Krasovského ulicou nedávno vybudovaný cestný zjazd, ktorý ohraničuje miesto zamýšľanej výstavby zo severu. Pozemok ďalej ohraničuje jednak samotná Krasovského ulica, jednak budúca prístupová cesta k polyfunkčnému objektu BAJO - tá ešte nie je vybudovaná, bolo pre ňu vydané stavebné povolenie, ktoré je už právoplatné.

Polyfunkčný objekt BAJO sa má skladať z dvoch častí. Jedna, ktorá má mať tvar štvorpodlažného kvádra, bude určená na občiansku vybavenosť (reštaurácia, kaviareň) a hotelové služby. V hotelovej časti by malo byť 38 izieb s 80 lôžkami. Druhá časť má 16 nadzemných podlaží, pričom na piatom až siedmom nadzemnom podlaží sú navrhnuté prenajímateľné apartmány, na vyšších podlažiach budú byty. Prenajímateľných apartmánov a bytov by malo byť spolu 102 - 22 jednoizbových, 44 dvojizbových, 22 trojizbových a 14 štvorizbových. V objekte má byť dovedna 296 parkovacích miest, ktoré majú byť v trojpodlažnej podzemnej garáži a sčasti aj na prvom nadzemnom podlaží.

Zámer ráta s tým, že väčšina existujúcej vegetácie na pozemku ostane zachovaná. Viaceré z drevín sú však napadnuté imelom a bude potrebné ich odborne ošetriť. Počas výstavby majú byť oplotené, aby sa predišlo ich mechanickému poškodeniu. Ráta sa aj so sadovými úpravami a výsadbou ďalších stromov.

Pozemok, na ktorom má vyrásť polyfunkčný objekt BAJO, bezprostredne susedí s pozemkom, na ktorom pred mesiacom nechala rakúska investorská spoločnosť International Property Development vyrúbať lesík. Projekt BAJO inak nijako nesúvisí s medializovaným projektom rakúskeho developera, aj investor je úplne iný (je ním spoločnosť F arch, s.r.o.).

Náklady na výstavbu sa odhadujú na 400 miliónov korún. Orientačný termín začatia výstavby je marec 2009, jej ukončenie sa predpokladá o dva roky neskôr.

(juh)
VIZUALIZÁCIA – Bajoprojekt

Páčil sa vám článok?