Nelegálny výrub je súčasťou snahy o zmenu ulice

23.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Koncom marca sme zaregistrovali na niekoľkých miestach v Bratislave niekoľko rozsiahlych výrubov stromov, z ktorých jeden presiahol rozmery chápania.

Išlo o masívny výrub asi 50 stromov na Krčméryho ulici, ktorých nelegálnosť staviteľ ospravedlňoval tým, že však predsa o pár týždňov dostane stavebné povolenie, ale nebude môcť stavať, ak stromy budú stáť. A tie možno vytínať len do konca marca. V tejto chvíli ťažko povedať, či by dostal povolenie na výrub každej jednej rastliny, ktoré odstránil.

V prípade sa totiž skrýva za deklarovanou rekonštrukciou snaha nahradiť dve pôvodné stavby uprostred záhrad z polovice minulého storočia jedinou na tunajšie pomery megastavbou narúšajúcou všetky línie a normatívy. Ilustrujeme tento príklad neoficiálnou vizualizáciou plánovanej stavby, ktorú dostali od protestujúcich obyvateľov ulice a okolia poslanci miestneho zastupiteľstva Staré Mesto.

Obyvatelia okolitých domov upozorňujú na to, že namiesto dvoch rodinných domov tu má vzniknúť bytový, prípadne polyfunkčný, dom s 12 - 15 bytmi, ktorý hrubo poruší záväzný územný plán. Staviteľ sa pritom údajne snažil aj skreslene interpretovať niektoré normy. Stavbe vyčítajú nielen narušenie charakteru lokality, ale aj nerešpektovanie vzdialenosti k susedným parcelám, snahu zbúrať pôvodné domy, respektíve vytvoriť situáciu, keď ich bude treba zhodiť (v Bratislave obohratý trik) a najmä zvýšenie záťaže celého okolia. Za príznačné pokladajú stiahnutie stránky o projekte z internetu, kde sa tieto tvrdenia dokazovali.

Nielenže sa obrátili na miestny úrad, kde aj ako jednotliví účastníci stavebného konania predložili pripomienky, ale aj ako združenie, ktoré žiada precízne posúdenie navrhovanej stavby a negatívne stanovisko, aby staviteľ musel vypracovať nový, prijateľnejší plán. Pomáhajú im aj skúsenosti občianskeho združenia Slavín - Hrad, ktoré už v niekoľkých prípadoch obhájilo záujmy verejnosti.

Konanie o stavebnom povolení je v súčasnosti prerušené. Stavebník má doplniť žiadosť, pričom konanie za nelegálny výrub stromov ešte pokračuje.

Gustav Bartovic
FOTO a VIZUALIZÁCIA – OZHS

Páčil sa vám článok?