Starosta Ftáčnik sa o lesíku na Krasovského mýlil

18.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starosta Petržalky Milan Ftáčnik sa ospravedlňuje vicestarostke tejto mestskej časti Viere Kimerlingovej za výroky v nedávnej relácii STV Reportéri v súvislosti s lesíkom na Krasovského ulici.

V relácii uviedol, že zásadné rozhodnutie o výrube stromov na tomto území urobila vtedajšia zastupujúca starostka Viera Kimerlingová. Jej rozhodnutie potvrdil aj odvolací orgán, čím bolo toto rozhodnutie podľa Ftáčnika nespochybniteľné.

"Preveril som si tieto veci. Teraz si uvedomujem, že som uviedol nepresnosti. Rozhodnutie o výrube stromov podpísal ešte v roku 2005 vtedajší starosta Vladimír Bajan. Po následnom odvolaní nadobudlo rozhodnutie právoplatnosť v čase, keď viedla úrad pani Kimerlingová. Spojili sa mi teda dve rôzne veci, je to chyba z mojej strany. Pani Kimerlingovej sa týmto ospravedlňujem," povedal dnes petržalský starosta Milan Ftáčnik.

Na výroky v relácii Reportéri reagovala zástupkyňa petržalského starostu tlačovou správou. Uvádza sa v nej, že starosta ju obvinil, že údajne v minulosti podpísala rozhodnutie o výrube stromov lesíka na Krasovského ulici. "Týmto vyjadrením Ftáčnik bezostyšne klamal a zavádzal slovenskú verejnosť," píše vo vyjadrení. Zdôraznila, že nielen slovami, ale najmä činmi podporovala snahy ochranárov o rozumnú a systematickú ochranu životného prostredia. Súhlas s výrubom stromov dal bývalý starosta Vladimír Bajan ešte 8. augusta 2005, kópia je k dispozícii na jej sekretariáte.

Od Ftáčnika preto žiadala verejné ospravedlnenie, v opačnom prípade zvažovala právne kroky na ochranu svojho mena. "Osobne sa ma to veľmi dotklo," povedala. Zároveň reagovala aj na konanie ochranárov. Je presvedčená, že z ich strany ide o nesystematické kroky na ochranu zelene. "Ak by tak chceli ochraňovať zeleň v Petržalke, najmä v tejto oblasti, mali začať už pri výstavbe Auparku. Okrem toho sa na mieste budúceho Digital parku 2 vyrúbali staré lipy, v tomto prípade sa ochranári vôbec neozvali," dodala Kimerlingová.

Na časti územia lesíka na Krasovského ulici chce stavať rakúska investorská spoločnosť International Property Development (IPD). Podľa pôvodného zámeru tu mala vybudovať tri stavby - polyfunkčný a garážový dom a hotel. Po protestoch občanov však spoločnosť od zámeru postaviť hotel na menšej časti územia medzi cestou a benzínovou pumpou upustila. Tým sa zabránilo výrubu väčšieho počtu stromov. Investor však bude stavať polyfunkčný a garážový dom na mieste, kde bolo pred časom podľa právoplatného rozhodnutia vyrúbaných okolo 125 stromov. Na obidve stavby má už vydané stavebné povolenie.

V prípade polyfunkčného domu so 16 podlažiami pre bývanie, služby a administratívu požiadal investor o územné konanie v apríli 2005. Územné rozhodnutie bolo vydané v apríli 2007, právoplatnosť nadobudlo v júni 2007. Vo februári toho roka požiadal investor o stavebné povolenie, ktoré bolo vydané stavebným úradom 11. marca. Druhá etapa výstavby sa týka parkovacieho domu s troma nadzemnými a dvoma podzemnými podlažiami, kde by mohlo parkovať okolo 200 áut. V tomto prípade požiadala investorská spoločnosť o územné rozhodnutie vo februári 2007. Po jeho vydaní požiadal investor následne vo februári 2008 aj o stavebné povolenie, ktoré bolo vydané 7. marca tohto roka.

Mesto predalo pozemky spoločnosti IPD minulý rok. Podľa pôvodného návrhu malo ísť o sumu 4 000 korún za meter štvorcový. Ochranári ponúkli za meter štvorcový pozemku 4 001 korún, čo bolo o korunu viac, ako ponúkala spoločnosť IPD. Na návrh poslanca Branislava Zahradníka mesto zvýšilo cenu na päťtisíc korún za štvorcový meter a pozemky tak získala spoločnosť IPD.

(sita)

Páčil sa vám článok?