Územný plán zóny projekt CEPIT nezdrží

26.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom marca poslanci vajnorského miestneho zastupiteľstva schválili uznesenie, v ktorom žiadajú vyhotovenie územného plánu zóny CEPIT. Projekt CEPIT by to nemalo zdržať.

Projekt vybudovania vedecko-technologického parku CEPIT na území Vajnôr sa začal pripravovať ešte v predchádzajúcom volebnom období. Zatiaľ čo mesto bolo od začiatku projektu naklonené, bývalá starostka Anna Zemanová presadzovala, aby bol situovaný na inom mieste.

Nový starosta Ján Mrva sa naopak k zámeru stavia pozitívne. Ešte 4. marca 2008 poslanci schválili uznesenie, ktoré ukladá Miestnemu úradu vo Vajnoroch obstarať územný plán zóny CEPIT. Zadanie na vypracovanie územného plánu zóny má byť vypracované do 30. júna tohto roka.

Ako nám povedala Tatiana Mikušová zastupujúca investora, CEPIT ponúka koncept, ktorý je založený na témach ako vzdelávanie, výskum, aplikovaný výskum. „Len s takýmito témami môže vzniknúť vedecko-technologický park,“ uviedla. „Na to, aby bolo vytvorené mestské prostredie, koncept ponúka synergiu funkcií tak, aby ľudia v parku mohli pracovať, vzdelávať sa, bývať, nakupovať, ale aj tráviť voľný čas.“

Ako dodala, presne tento koncept potvrdili podpisom v memorande o spolupráci predstavitelia mesta Bratislava, mestskej časti Vajnory a CEPIT Holding. CEPIT má v súčasnosti pripravené podklady na projekty vzdelávacej akadémie, dátového centra, energetického centra (založené na inovatívnych formách energie). Začína sa pripravovať aj projekt pre technologické centrum, ktoré bude srdcom parku. V územnom konaní sa nachádza projekt infraštruktúry a s výstavbou sa počíta v rámci tohto roka. Infraštruktúra je nevyhnutne potrebná na napojenie jednotlivých projektov.

„CEPIT vníma uznesenie zastupiteľstva mestskej časti Vajnory ako obavu volených zástupcov obyvateľov Vajnôr, aby projekt bol realizovaný podľa konceptu vedecko-technického parku,“ povedala T. Mikušová. „Mestská časť Vajnory by preto pri obstarávaní územného plánu zóny mala vychádzať z konceptu, ktorý bol súčasťou memoranda. CEPIT pripravuje projekty na realizáciu presne podľa tohto konceptu.“

Iniciatíva poslancov Vajnôr podľa T. Mikušovej projekt nebrzdí, ale smeruje k detailizácii a potvrdeniu konceptu vedecko-technologického parku.

(juh)

Páčil sa vám článok?