Firma Vercajch Centrum sa odvolala proti pokute

25.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zvolenská spoločnosť Vercajch Centrum, s.r.o., sa odvolala voči pokute vo výške päť miliónov korún. Tú jej vyrubil stavebný úrad mestskej časti Devín za protizákonné práce na renesančnom kaštieli na rohu Kremeľskej a Lomnickej ulice.

Potvrdil to konateľ spoločnosti Peter Vittek, ktorý sa rázne ohradzuje proti tvrdeniam o nezákonných prácach na stavbe.

"V žiadnom prípade zákon neporušujem, nekonám protizákonne. Mám platné stavebné povolenie, ktoré podpísal bývalý starosta Devína. Súčasťou povolenia je aj rozhodnutie Krajského pamiatkového úradu, ktorý mi tieto práce nariaďuje," povedal Vittek.

Zdôraznil, že kultúrna pamiatka má konečne novú nádhernú strechu, v najbližších dňoch chce spoločnosť pokračovať s reštaurovaním fasády. "Bez týchto prác by sa bola budova dávno rozpadla. Investovali sme do nej už 2,5 milióna korún," konštatoval Vittek.

Ako ďalej uviedol, spoločnosť si je stopercentne istá, že Krajský stavebný úrad zruší rozhodnutie prvostupňového stavebného úradu v Devíne. "Následne podám dve trestné oznámenia. Jedno sa pritom bude týkať starostky tejto mestskej časti," prezradil Vittek. Zároveň zdôraznil, že je veľmi "smutný, že Devín má takú starostku, ktorá so svojimi pracovníkmi neovláda stavebný zákon. Hanbím sa, že je starostkou, že pre mestskú časť neurobila nič."

Odvolanie sa voči pokute stavebného úradu potvrdila aj devínska starostka Ľubica Kolková. Tvrdí, že stavebník porušuje všetky nariadenia a ignoruje zákon. "Pokúšali sme sa s ním komunikovať, ale neúspešne. Spoločnosť si robí, čo chce," povedala.

Podľa nej sa stavebný úrad rozhodol pre tak vysokú pokutu z viacerých dôvodov. "Jednak preto, že nepomohli žiadne bežné kroky, ani stavebný dozor. Žiadali sme od spoločnosti potrebné doklady, no nedostali sme ich. Poslala som tam políciu, tú však vyhodili, pretože nemala právo vstupovať na súkromný pozemok. A taktiež preto, že je to chránená kultúrna pamiatka," uviedla Kolková a zdôraznila, že by bolo potrebné zriadiť inštitúciu, ktorá by mala pre takéto prípady lepšie páky. "My môžeme iba kontrolovať a papierovať. Nemôžeme ani odpojiť energie, pokutovať ľudí pracujúcich na stavbe či vojsť na súkromný pozemok," dodala Kolková.

Podľa vedúcej odboru stavebného poriadku a štátneho stavebného dozoru Krajského stavebného úradu v Bratislave Daniely Dolinayovej nebol ešte spis v súvislosti s odvolaním odstúpený úradu. "Pravdepodobne je materiál ešte na stavebnom úrade v Devíne. Keď ho dostaneme, zo zákona máme 60-dňovú lehotu na to, aby sme rozhodli," povedala Dolinayová.

Na spoločnosť Vercajch centrum podalo koncom minulého roka trestné oznámenie Ministerstvo kultúry SR. Podľa hovorcu ministerstva Jozefa Bednára je vlastník národnej kultúrnej pamiatky podozrivý, že sa dopustil protiprávneho konania. Spoločnosť vraj zbúrala podstatnú nadzemnú časť národnej kultúrnej pamiatky ako aj vertikálne a horizontálne konštrukcie nad rámec odsúhlasený Krajským pamiatkovým úradom Bratislava.

Nezabezpečila archeologický výskum pri zemných prácach súvisiacich s výstavbou a odstraňovaním sute zo stavby kaštieľa napriek tomu, že v bezprostrednej blízkosti stavby bolo v minulosti archeologické nálezisko s nálezmi veľkomoravského pohrebiska z 9. storočia, cintorína z 13. až 18. storočia či základov architektúry a kultúrnych vrstiev z 13. až 15. storočia.

Spoločnosť taktiež vykonáva obnovu a dostavbu národnej kultúrnej pamiatky bez rozhodnutia miestne a vecne príslušného orgánu ochrany pamiatkového fondu a bez povolenia príslušného stavebného úradu, konateľ zároveň porušil právo na ochranu životného prostredia a kultúrneho dedičstva. "Žiadne ďalšie kroky sme nerobili, čakáme na výsledok vyšetrovania. Vo veci koná aj Slovenská stavebná inšpekcia, inšpektorát Bratislava voči nepovoleným stavebným prácam. Vlastník sa opakovane nedostavil na predvolanie a nepredložil doklady na stavebnú inšpekciu," dodal Bednár.

Konateľ spoločnosti Peter Vittek uviedol, že v tejto súvislosti už navštívil vyšetrovateľa, kde bol vypočúvaný. "Vyšetrovateľ ma informoval, že podá návrh prokurátorovi, aby konanie zastavil, pretože nevidí, že by som bol niečo spáchal," povedal Vittek. Zároveň skonštatoval, že bol aj na Slovenskej stavebnej inšpekcii, kde predložil všetky potrebné dokumenty.

(sita)

Páčil sa vám článok?