S budúcou zástavbou Podhradia by sa mali stotožniť predovšetkým obyvatelia mesta

6.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zverejnené štúdie budúcej zástavby bratislavského Podhradia vyvolali množstvo ohlasov odbornej aj laickej verejnosti. Reakcie Bratislavčanov boli vo väčšine prípadov odmietavé.

Namiesto moderných objektov by totiž v Podhradí radšej videli niečo iné, čo by pripomínalo niekdajšiu zástavbu a vrátilo tomuto kútu Starého Mesta atmosféru, ktorá ožila na bratislavskom korze, v historickom jadre mesta.

Proti navrhovanej zástavbe Podhradia sa vyslovil aj starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. "Napriek tomu, že bola súťaž na riešenie bratislavského Podhradia a zúčastnili sa jej nesporne kvalitné architektonické ateliéry, osobne sa nestotožňujem ani s jedným z víťazných návrhov pre ich až prehnane modernistický charakter a nevhodnosť do tejto historickej lokality mesta. Je to veľmi citlivá otázka. Rozhodnutie, ktoré sa prijme a uskutoční teraz, sotva už niekto bude schopný revidovať a nahradiť. Podhradie je jeden z najcennejších mestotvorných priestorov, ktoré doteraz neboli zastavané. Ak má takým zostať, je absolútne rozhodujúce, aby sa s riešením dokázala stotožniť podstatná časť Bratislavčanov. V posledných týždňoch som v pravidelnom kontakte so zástupcami jedného z investorov J&T Global. Som rád, že akceptujú náš tlak i tlak verejnosti a hľadajú riešenie, ako tieto návrhy modifikovať," povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Spoločnosť J&T Global napokon pod tlakom bratislavskej verejnej mienky odložila definitívne rozhodnutie a oslovila vybraných architektov. Tí by mali predložiť taký projekt, ktorý by rešpektoval požiadavky investora, mestskej samosprávy, ako aj názor samotných Bratislavčanov.

Mnohí čitatelia upozorňujú, že historické centrum Bratislavy je vinou komunistických architektov a urbanistov príliš malé, preto by privítali, keby nová zástavba Podhradia historické centrum mesta aspoň opticky rozšírila. Preto dávajú prednosť replikám historickej zástavby pred modernými budovami z betónu a skla.

(ado)

Do Podhradia by sa podľa väčšiny Bratislavčanov mal vrátiť duch starej Bratislavy.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?