Za zabratie chodníka a cesty sa bude platiť viac

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Investori, ktorí zaberú počas stavebných prác chodník či cestu, budú musieť zohľadniť, že zabratie verejného priestranstva ich v prípade, že bude trvať príliš dlho, bude stáť viac peňazí.

Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia mesta Bratislava o dani za užívanie verejného priestranstva, ktoré 13. decembra schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Nariadenie s účinnosťou od 1. januára 2008 upravuje sadzby miestnych daní a miestnych poplatkov za užívanie verejného priestranstva.

Predpis osobitne rieši jednotlivé druhy zabratia verejného priestranstva, počnúc umiestnením kontajnera, lešenia či stavebného zariadenia a končiac umiestnením reklamy či predajného zariadenia. Oproti minulosti pribudla kategória dane za umiestnenie telefónnych búdok, spresnená bola napríklad špecifikácia rozkopávkových prác.

Všeobecne záväzné nariadenie okrem iného stanovuje sadzby dane za vonkajšie sedenia patriace k prevádzkam služieb - najvyššia sadzba (30 korún za každý aj začatý štvorcový meter a deň) sa vzťahuje na sedenia na Františkánskom námestí, Hlavnom námestí, Hurbanovom námestí, Kamennom námestí, Námestí Ľ. Štúra, Námestí SNP, Mostovej ulici, Obchodnej, Rajskej, Radničnej a Uršulínskej ulici a na Župnom námestí. Sadzba za vonkajšie sedenia umiestnené na iných verejných priestranstvách v správe mesta na území mestských častá Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov, Petržalka a Karlova Ves je 20 korún za každý aj začatý štvorcový meter a deň. V prípade mestských častí Dúbravka, Rača, Podunajské Biskupice a Vrakuňa je to 15 korún, v Devínskej Novej Vsi a v Lamači je to 10 korún a v Devíne, Záhorskej Bystrici, vo Vajnoroch, v Jarovciach, Rusovciach a Čunove je to 6 korún.

Nariadenie upravuje sadzbu dane za vykonanie rozkopávkových prác tak, aby motivovalo stavebníkov na ich skorom ukončení - sadzba za vykonávanie takýchto prác bola stanovená na 80 korún za každý aj začatý štvorcový meter a deň, ale ak obdobie rozkopávky presiahne 30 dní, sadzba sa zvyšuje na 160 korún. Za umiestnenie stavebného zariadenia pre stavby, práce a úpravy na vozovke, chodníkoch a krajniciach prejazdných úsekov ciest I. až III. triedy, ich súčastiach a na miestnych komunikáciách I. a II. triedy bola stanovená sadzba 30 korún za štvorcový meter a deň (ak zabratie trvá viac ako 30 dní, sadzba sa zvyšuje na 60 korún za štvorcový meter a deň). Zvlášť sú stanovené sadzby za umiestnenia strojného zariadenia lešenia bez reklamy alebo s reklamou či veľkokapacitného kontajnera.

V osobitnom ustanovení sú upravené sadzby za umiestnenie predajného zariadenia, pričom najnižšia sadzba miestnej dane - 10 korún za štvorcový meter a deň - je stanovená za ambulantný alebo stánkový predaj kníh, časopisov, novín, katalógov, kvetín, čečiny, kahancov, drobných umeleckých predmetov, drobných remeselných výrobkov, suvenírov a drobných darčekových predmetov.

Nariadenie podrobne upravuje aj sadzby za umiestnenie informačných, propagačných a reklamných zariadení, pričom sadzby sú zvlášť stanovené podľa lokality, kde sú umiestnené, ale aj podľa charakteru týchto zariadení. Napríklad sadzba za umiestnenie reklamných zariadení na Hlavnom námestí, Námestí SNP a na Kamennom námestí, ktoré sprostredkúvajú ponuku najmä služieb tovarov a iných predmetov s cieľom získať zákazníkov a zisk je 180 korún za štvorcový meter a deň.

Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?