V Petržalke vyrastie komplex Dolnozemská brána

8.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dolnozemská brána je názov obytného domu so 193 bytmi, ktorého výstavba sa pripravuje na južnom okraji Petržalky. Začiatok výstavby je naplánovaný na jún 2008, jej ukončenie na február 2010.

Pozemok, na ktorom má novostavba stáť, susedí s autoservisom Peugeot, trafostanicou a ulicami Žehrianska, Jasovská a Dolnozemská. V súčasnosti je na ňom parkovisko, zeleň a basketbalový kôš s hracou plochou. Navrhovaný objekt má pozostávať z troch sekcií, z toho dve krajné majú mať trinásť bytových podlaží a tretia, prostredná, tri bytové podlažia. Toto riešenie bolo zvolené preto, aby stavba nezatieňovala byty v jestvujúcich domoch v okolí. Hlavné vstupy do objektu majú byť orientované do Jasovskej ulice.

Medzi navrhovaným bytovým domom a Dolnozemskou cestou v bezpečnostnom pásme vysokotlakového plynovodu bude umiestnené rekonštruované parkovisko s vjazdom zo Žehrianskej ulice, pričom jeho kapacita sa zvýši z pôvodných 84 na 102 parkovacích státí. Ďalších 203 parkovacích státí má byť v dvojpodlažných garážach, ktoré majú mať jedno podzemné a jedno nadzemné podlažie.

Architektúra domu je jednoduchá, oživovať ju budú nepravidelne rozmiestnené dvojice lodžií a balkónov a uskočené, resp. posunuté podlažia. V dome je navrhnutých dovedna 193 bytov rôznych veľkostí, najpočetnejšie sú zastúpené dvojizbové (75) a trojizbové (74), bude v ňom aj 36 jednoizbových bytov, sedem štvorizbových a jeden päťizbový. Veľké byty s terasami majú byť umiestnené na najvyšších, ustúpených podlažiach.

(juh)

Páčil sa vám článok?