V Petržalke by mala vyrásť športová hala

6.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Investor, ktorý plánuje v Petržalke postaviť viacúčelovú športovú halu, vykupuje na tento účel posledné pozemky neďaleko Janíkovho dvora. Práve tam by totiž mala nová športová hala, využiteľná aj na hokej, stáť.

Hovorca investorov plánovanej výstavby haly v Petržalke Richard Mühl nás informoval, že Slovenský zväz ľadového hokeja o ich projekte vie. Zaslali ho aj vláde a niektorým ministrom, ale aj vedeniu hlavnému mestu.

V súčasnosti investor vykupuje pozemky od súkromnej spoločnosti Popper. Do konca roka by chceli podať žiadosť o vydanie územného rozhodnutia, ktoré predchádza stavebnému povoleniu.

O tomto úmysle rokoval nedávno investor, ktorým je spoločnosť Wellfree, aj s predstaviteľmi petržalskej samosprávy, ktorá projekt podporuje. Podľa hovorcu miestneho úradu Ľubomíra Andrassyho je lokalita pre viacúčelovú halu zaujímavá aj pre to, že je mimo centra mesta. Vyhovuje aj dostupnosť a podmienky na parkovanie, ktoré sú v centre mesta pri návštevnosti niekoľkých tisícok ľudí problematické. Investor má podľa neho konkrétnu architektonickú predstavu o hale a rokuje so spoločnosťou Popper, na ktorej pozemkoch by mala stáť.

Podľa Ľ. Andrassyho je najmä na hokejovom zväze, ako sa rozhodne. „Nielen podľa nášho názoru, ale aj názoru vedenia mesta, dve viacúčelové haly sa v našom meste neuživia,“ uviedol hovorca. Dodal, že investor by mal začať rokovať s hokejovým zväzom i s magistrátom.

Podľa informácií z magistrátu mesto víta každý projekt a aktivitu investorov, ktoré rozšíria možnosti športovania v Bratislave. Mesto si svoju povinnosť poskytnutím pozemkov na vybudovanie haly na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 splnilo. Ďalšie kroky musia teraz už urobiť ostatné zainteresované strany.

Viacúčelová športová hala v Petržalke by mala byť na ploche viac ako deväť hektárov a uspokojiť by mala spolu 15-tisíc divákov. Kapacita haly je zhodná s poprednými európskymi halami, ako Hartwall arena v Helsinkách, Stockholm Globe arena alebo s Palau Sant Jordi v Barcelone. Pre motorizovaných návštevníkov má byť k dispozícii viac ako 3000 parkovacích miest, uvažuje sa aj o výstavbe garážových domov. Ráta sa s reštauráciou pre 400 hostí, VIP lóžami a 70 miestami pre telesne postihnutých ľudí.

Súčasťou arény je aj tréningová hala so 400 miestami na sedenie, denným barom a bowlingom. Zastavaná plocha arény je 13 270 štvorcových metrov. Odhadované náklady sú 5 miliárd korún.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - R. Boháček, L. Habanec, M. Hron, M. Kopřiva

Páčil sa vám článok?