Cenu Dušana Jurkoviča získal Octopus Habitat

2.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Novovybudovaný obytný súbor Octopus Habitat na Záhradníckej ulici autora architekta Petra Sticzaya-Gromskeho získal prestížnu Cenu Dušana Jurkoviča za rok 2007.

Medzinárodná porota vybrala Octopus Habitat spomedzi 23 architektonických diel. Ocenila, ako architekt dokázal v intenzívne zastavanom bloku riešiť náročné a urbanistické otázky - vzťah k rušnej ulici, ohľad na presvetlenie priestorov, stvárnenie dvora či vnútorné komunikácie.

Cenu Dušana Jurkoviča ako trvalú poctu pamiatke zakladateľa modernej slovenskej architektúry každoročne udeľuje Spolok architektov Slovenska spoločne s Fondom výtvarných umení. Cena Dušana Jurkoviča je udeľovaná autorovi alebo autorskému kolektívu za uskutočnené architektonické alebo urbanistické dielo. Okrem Ceny Dušana Jurkoviča môže porota udeliť aj nominácie. Z bratislavských stavieb boli tento rok nominované dve - obytný súbor Karloveské rameno a bytový dom B5 - polyfunkčné centrum na Zadunajskej ulici v Petržalke.

Stavba netradičného vzhľadu Octopus Habitat bola dokončená v januári 2007, má 12 nadzemných a jedno podzemné podlažie a je v nej 160 bytov, administratívne priestory a obchody. Zaujme svojimi tvarmi, riešením fasád či farebnými kombináciami. Pre projekt Octopus Habitat je okrem iného charakteristický výrazný podiel zelene - vnútornému nádvoriu dominuje záhrada na úrovni druhého nadzemného podlažia, severnej fasáde orientovanej do Záhradníckej ulice zelená kocka s lankovým systémom pripraveným pre popínavú zeleň.

(juh)
FOTO - Peter Gula

Páčil sa vám článok?