Medzeru medzi domami na Námestí SNP a na Obchodnej ulici vyplní nová zástavba

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Spojené preluky v hornej časti Námestia SNP a na Obchodnej ulici vyplní polyfunkčný objekt s názvom Zlatý jeleň. Názov je odvodený od historického hostinca, ktorý stál na časti pozemku zo strany Námestia SNP.

Získať bližšie informácie o už prebiehajúcej výstavbe sa nám od predstaviteľov spoločnosti ŽP Invest (dcérska spoločnosť Železiarní Podbrezová), ktorá je investorom, nepodarilo ani po niekoľkotýždňovom úsilí. Pravdepodobne to bolo spôsobené úmyslom stavebníka zmeniť účel stavby a skutočnosťou, že niektoré záležitosti týkajúce sa výstavby ešte nie sú definitívne uzatvorené.

Ako sa nám podarilo zistiť na iných miestach, požadované zmeny spočívajú v tom, že v uličnom trakte zo strany Obchodnej ulice majú byť na nadzemných podlažiach namiesto pôvodne zamýšľaných bytov administratívne priestory a v uličnom trakte zo strany Námestia SNP majú byť namiesto apartmánov nadštandardné byty.

Vzhľadom na komplikované podložie sa objavila aj požiadavka znížiť počet podzemných podlaží z troch na dve, čím by sa počet parkovacích miest zmenil na 51. Vjazd do garáží by mal byť zo strany Námestia SNP. Nie je vylúčené, že v budúcnosti by mohli byť prepojené s veľkokapacitnými podzemnými garážami, ktorých výstavba sa predpokladá v hornej časti námestia.

Pred časom sa objavili chýry, že v tomto priestore má vyrásť vyše dvadsaťposchodový mrakodrap (!). Z materiálu, do ktorého sme mali možnosť nahliadnuť, našťastie, nič také nevyplýva. V preluke situovanej na jednom z najexponovanejších miest v Bratislave podľa neho vyrastú dva polyfunkčné domy prepojené spoločným suterénom s garážami a polyfunkčným blokom s átriom vo dvore.

Objekt na Obchodnej ulici, ktorý má mať obchodno-administratívny charakter, má mať päť nadzemných podlaží, ku ktorým majú byť v budúcnosti pristavané ďalšie dve. V šesťpodlažnom objekte na Námestí SNP majú byť na prízemí obchody a reštaurácia, na vyšších podlažiach byty. Dom by mal mať tradičný charakter, sedlovú strechu a jeho dimenzie by mali byť prispôsobené okolitej zástavbe.

(lau)
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?