Výstavba CEPIT sa začne podľa plánu v roku 2008

9.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prípravy na začatie výstavby vedecko-technologického parku CEPIT sú v plnom prúde. Je predpoklad, že prvé stavby tohto obrovského projektu sa začnú budovať v druhom až treťom kvartáli budúceho roka.

V súčasnosti je už pripravený projekt pre infraštruktúru, konkrétne komunikácie a siete, ktorý si vyžiada náklady vo výške 16 miliónov eur. Jeho prvá etapa je už predmetom územného konania a pokračuje aj proces posudzovania vplyvov stavby na životné prostredie. Stavebníkom je spoločnosť Milenium Properties, ktorá je jednou zo spoločností patriacich pod CEPIT Holding. Plán výstavby infraštruktúry prvej stavebnej etapy predpokladá, že sa uskutoční v druhom a treťom kvartáli budúceho roku.

Výstavba infraštruktúry je len začiatkom celkovej výstavby projektu CEPIT. V prvej etape by v priebehu rokov 2008 až 2010 mali byť vybudované dve zóny. Prvou e zóna občianskej vybavenosti širšieho významu (v smere od Rybničnej ulice). Ráta sa tu s obchodmi, službami, kancelárskymi priestormi, gastronomickými zariadeniami, ale malo by tu byť aj dátové centrum, poštový servis, distribučné centrum a energetické centrum. Projekty majú investori v procese prípravy tak, aby sa výstavba jednotlivých objektov mohla začať v budúcom roku.

Druhá zóna je zónou samotného parku. Pripravuje sa koncept pre vzdelávacie centrum - v spolupráci s nemeckou, rakúskou a francúzskou obchodnou komorou, s portugalským ATEC-om a lídrami priemyslu na Slovensku sa pripravuje projekt pre odborné vzdelávanie v oblastiach povolaní spätých so strojárskym a elektronickým priemyslom.

Výstavbu vzdelávacieho centra má CEPIT naplánovanú v rokoch 2008 - 2009. Istá slovenská firma venujúca sa inováciám v sektore elektroniky pripravuje svoj projekt tak, aby sa mohla do konca budúceho roku sťahovať do nového sídla vo Vajnoroch.

Tieto zámery sú len prvou a úvodnou časťou budovania vedecko-technologického parku. Za ňou bude v ďalšej etape nasledovať výstavba centrálnej budovy s technologickým centrom a ďalších objektov určených pre služby, na bývanie a pre administratívu. Táto časť výstavby by sa mala uskutočniť v rokoch 2009 - 2013.

O rozmeroch projektu CEPIT svedčí, že harmonogram výstavby parku je rozdelený na štyri etapy, pričom celkove má trvať až desať rokov. Tento projekt je významný pre mesto Bratislava, ktoré práve znalostnú ekonomiku definovalo ako svoju rozvojovú prioritu. Jeho koncepcia je založená na spojení funkcií, ako sú vzdelávanie, výskum, vývoj, transfer technológií, veľtrh a kongres, biznis, bývanie, služby a voľný čas. Zásluhou projektu CEPIT sa Bratislava bude môcť stať vedecko-technologickým centrom strednej Európy.

(juh)
Páčil sa vám článok?