Ak budú problémy s povolením, hrozí, že vedecko-technologický park postavia inde

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zmena umiestnenia vedecko-technologického parku CEPIT, ktorý by mala rakúska spoločnosť Dr. Müller Immobiliengruppe spolu s nemeckým koncernom Hansa-Flex postaviť v mestskej časti Vajnory, neprichádza do úvahy.

Uviedol to konateľ rakúskej investičnej spoločnosti Michael Müller. Dodal, že na výstavbu parku je dôležitá predovšetkým rýchlosť získania stavebného povolenia pre územie, ktoré v súčasností vlastní CEPIT. „Ak Slovensko nevyužije možnosť tejto investície, je možné, že sa vedecko-technologický park postaví v Budapešti alebo vo Viedni,“ dodal Andrej Hradocký, konateľ firmy CEPIT Management, zastupujúcej záujmy investorov v Slovenskej republike.

Mestská časť Vajnory nesúhlasí s postupom mesta Bratislava pri obstarávaní, spracúvaní a prerokovávaní územno-plánovacieho podkladu pre vedecko-technologický park CEPIT. Urbanistickú štúdiu CEPIT považuje mestská časť Vajnory za spornú, preto ju chceli zameniť za pripravenú štúdiu mestskej časti. Urbanistická štúdia CEPIT totiž zasahuje do územia, ktoré rieši štúdia zóny Vajnory-Rybničná obstaraná mestskou časťou. Podľa vajnorskej starostky Anny Zemanovej sú obe štúdie vytváraním priestoru pre investorov a rozvoja infraštruktúry porovnateľné, avšak štúdia Rybničná navyše spĺňa požiadavky mestskej časti Vajnory na zachovanie jej vidieckeho charakteru a dlhodobého rozvoja.

Zahraničný investor o svojom zámere postaviť vo Vajnoroch vedecko-technologický park CEPIT informoval na spoločnej tlačovej besede so zástupcami bratislavského magistrátu v polovici apríla. Investor tu chce za 40 miliónov eur na rozlohe 630-tisíc metrov štvorcových postaviť výskumné a vývojové centrum predovšetkým pre dodávateľské firmy veľkých automobilových koncernov. Sídliť a pracovať by tu mali firmy na vývoj elektroniky, biotechnológií, počítačových programov, nanotechnológií a energií z obnoviteľných zdrojov. Ich budúcich zamestnancov by mala pripravovať vysoká odborná škola, ktorá bude tiež v areáli CEPIT. Študovať by tu malo približne 1500 študentov. Okrem toho by tu mal byť inkubátor na podporu mladých podnikateľov, výstavné kongresové centrum a hotel pre podnikateľov. Výstavba celého parku bude podľa investora trvať niekoľko rokov, časť prevádzok však plánuje otvoriť už v roku 2007.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie