Štadión pri Starom moste smeruje do minulosti

17.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Návrh na zmenu funkčného využitia územia v okolí futbalového štadióna pri Starom moste už petržalská samospráva predložila ako podnet na zmenu územného plánu hlavného mesta.

Stalo sa tak po rozhodnutí miestnej rady 9. októbra v zmysle pravidiel, podľa ktorých môžu samosprávy od prvého septembra posielať pripomienky a návrhy na zmeny k novému územnému plánu. Rada tak reagovala na požiadavku vedenia spoločnosti FC Artmedia Petržalka. Návrh požaduje zmenu funkčného určenia zo športu, telovýchovy a voľného času na funkcie celomestského a nadmestského významu - bývanie a občianska vybavenosť.

Požiadavka Artmedie je podložená stále platným uznesením bývalého petržalského miestneho zastupiteľstva z roku 2006, ktoré svojho času pútalo pozornosť verejnosti i médií. Ide totiž o hrubý zásah okliešťujúci rekreačnú zónu v prospech komerčných záujmov investora a developerov. Poslanci vtedy akceptovali ponuku, podľa ktorej sa za stratu týchto pozemkov ocenených veľmi mierne bude Artmedia revanšovať verejnosti sumou desať miliónov slovenských korún na podporu výstavby detských športovísk. Takú sumu by poľahky Petržalka dokázala zložiť jednoduchou a skromnou verejnou zbierkou.

Ide tiež o to, či bude mať Petržalka, označovaná za tretie najväčšie mesto na Slovensku, svoj vlastný štadión. Artmedia ho síce údajne chce vybudovať, ale nie sú známe žiadne podrobnosti a termíny. Informovali sme sa, či je aspoň vyhliadnuté miesto, na čo nám hovorca samosprávy Ľubomír Andrássy odpovedal, že ide o dve miesta, špecifikovať ich však odmietol s poukazom na to, že by to bolo predčasné.

Petržalská samospráva po septembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva zaslala vedeniu mesta celkovo sedem návrhov na zmeny v územnom pláne. Akoby tým chcela nahradiť stratu pri Sade Janka Kráľa - päť z nich chce zmeniť z priestorov pre stavby občianskej vybavenosti na zelené plochy určené športu a rekreácii. Ide o lokality Šrobárovo námestie, Ovsištské námestie, okolie Tupolevovej, Šustekovej a Mamateyovej ulice). Ďalší podnet sa týka zmeny výrobnej funkcie v okolí Matadoru na zmiešané územie s obchodom a službami. Petržalčanov zrejme poteší, že jeden z návrhov žiada vypustiť postavenie obslužnej lokality pre Aupark cez Sad Janka Kráľa na Nový most.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?