V Bratislave pribudne nový rekreačný areál

11.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rekreačná zóna s vodnými plochami na šport a rekreáciu, so zodpovedajúcim zázemím občianskej vybavenosti, by mala vyrásť na juhovýchode Bratislavy, na území mestskej časti Podunajské Biskupice v lokalite Tretí diel.

Hovorilo sa o tom aj na poslednom zasadaní poslaneckého zboru Bratislavského samosprávneho kraja v rámci diskusie o návrhoch zmien a doplnkov územného plánu vyššieho územného celku. Ide skutočne o veľkú lokalitu, v Biskupiciach sa hovorí o ploche 117 hektárov, dokument kraja však hovorí až o ploche 257 hektárov. Vznik rekreačnej oblasti by mal pripomínať vznik súčasných Zlatých pieskov, ktoré na jednej strane rástli ťažbou, kým na druhej sa postupne rozširoval rekreačný a športový servis.

V areáli - a to bez ohľadu na jeho veľkosť - sú plánované vodné plochy, rekreačné a turistické objekty, ale aj plochy zelene prírodného a lesného charakteru. Podľa ideového zámeru podporovaného mestskou časťou by mali vodné plochy, ktoré vzniknú vyťažením štrkopieskov, zaberať asi 36 hektárov, plochy pre zeleň, šport a rekreáciu a občiansku vybavenosť asi 63 hektárov a plochy pre záhradky, ako špecifickú formu rekreácie, by mali zaberať asi 9 hektárov. V súvislosti s tým sa predpokladá tiež prepojenie zóny s mestskou hromadnou dopravou, ale aj predĺženie existujúcich cyklistických trás, ktoré by pokračovali až do Miloslavova a cez Dunajskú Lužnú do Tomášova.

Treba dodať, že na tejto strane Bratislavy podobné zariadenie nie je. Juh mesta má petržalské rekreačné priestory, kde napokon vyrastie aj Danubiapark, severovýchod Zlaté piesky, biskupický areál by bol najdostupnejší pre juhovýchodnú časť mesta, sever Petržalky a prímestské susediace obce.

Ako nám povedala Ing. Elena Borková z referátu územného rozvoja mestskej časti Podunajské Biskupice, tunajšia samospráva už v roku 2003 predložila hlavnému mestu ideový návrh na vytvorenie rekreačného areálu, podložený štúdiou zohľadňujúcou priestorové, ekologické, environmentálne, sociologické a ekonomické súvislosti. Mesto však vtedy akceptovalo len plochu 34 hektárov, čo je menej, ako predpokladaná samotná vodná plocha. Preto teraz v rámci pripomienkovania celomestskej územnoplánovacej dokumentácie mesta prichádzajú s týmto podnetom opäť.

Myšlienka vytvoriť uvedený areál vznikla z podnetu súkromného investora, ktorý má záujem súbežne s usmernenou ťažbou štrku v lokalite Tretí diel podieľať sa na budovaní rekreačného areálu, v súlade s verejne prerokovanou a schválenou koncepciou rozvoja tohto územia.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?