V zóne Kameňolom nebudú vysoké domy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V časti Podhradia, ktorá nesie pracovný názov zóna Kameňolom, sa nebudú stavať žiadne objekty. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré v uplynulých dňoch prijali poslanci mestského zastupiteľstva.

Územie vo svahovitom teréne pod hradným kopcom, ktoré zahŕňa zóna Kameňolom, je zo severu vymedzené skalnými stenami kameňolomu, z juhu Žižkovou ulicou, z východu Strmou cestou a zo západu pomyselnou čiarou určenou východnou hranou terasového obytného domu na ulici Fialkové údolie. Na základe zadania magistrátu spracoval kolektív autorov pod vedením architekta Jaroslava Meheša urbanistickú štúdiu, ktorá stanovuje koncepcie priestorového usporiadania a funkčného využitia zóny Kameňolom. Štúdia bola spracovaná v troch variantoch - A, B a C, ktoré sa od seba odlišujú najmä mierou zastavania územia (variant A ráta s najmenšou, variant C s najväčšou mierou zastavania). Poslanci sa priklonili k variantu A, ktorý predstavuje najmenej výrazný zásah do územia. V západnej časti územia uprednostnený variant štúdie ráta s trojpodlažným objektom hotela, vo východnej časti sú navrhnuté trojpodlažné objekty na obchod, služby, reštauráciu a šport. Severná časť územia by mala byť parkovo upravená a má plynulo prechádzať do prírodnej zelene kameňolomu. Východná časť územia je prepojená so zeleňou hradného kopca. Návrh dopravného riešenia zohľadňuje prírodné hodnoty lokality. Do navrhovaných podzemných garáží sa má vchádzať priamo zo Žižkovej ulice.

Zóna Kameňolom je územím, ktoré v predchádzajúcom volebnom období mesto predávalo spolu s ďalšími pozemkami v Podhradí. Majiteľmi pozemkov v podhradí sa pred vyše tromi rokmi stali dve súkromné firmy. Firma J&T Global vtedy získala pozemok v lokalite siahajúcej od súčasného autobazáru až po tri vežiaky stojace pri vyústení tunela popod Hradný vrch. Lokalitu na území od Nového mosta po Rybársky cech zasa kúpila spoločnosť Avant z Lučenca¸ známa z výstavby na Zámockej ulici. O tretiu lokalitu, situovanú v oblasti bývalého kameňolomu za daňovým úradom – teda zónu Kameňolom - zatiaľ neprejavil záujem nikto.

Páčil sa vám článok?