Na rohu Košickej a Miletičovej ulice pribudne nová elegantná dominanta

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na nároží Miletičovej a Košickej ulice sa pravdepodobne ešte v tomto roku začne výstavba nového polyfunkčného domu s pracovným názvom Wüstenrot, ktorý sa stane dominantou tejto lokality.

Ide o trojuholníkové územie ohraničené okrem spomenutých ulíc budovami DOAS-u a Allianz - Slovenskej poisťovne. Projekt architektov Otta Grossmanna a Juraja Šimeka rešpektuje uličné čiary a ostatné regulatívy vymedzujúce hmoty navrhnutej budovy a ráta aj s pripravovanou rekonštrukciou križovatky Košická - Miletičova spojenej s rozšírením komunikácie. Vyrastie tu desaťpodlažná hmota nárožia, ktorá bude vytvárať so susednými už stojacimi budovami ucelený blok a stane sa charakteristickým prvkom tejto časti Ružinova. Architektonické riešenie priečelí zdôrazňuje funkčné členenie budovy na obytné podlažia a občiansku vybavenosť a primerane reaguje na susedné budovy v najbližšom okolí. Objekt bude výškovo nadväzovať na vedľa stojacu budovu DOAS-u.

Dispozičné riešenie budovy je typicky polyfunkčné - v dvoch podzemných podlažiach budú garáže so 60 parkovacími státiami pre vlastníkov bytov, na prízemí sa ráta s obchodmi s nepotravinárskym sortimentom, má tu byť aj expozitúra poisťovne Wüstenrot, reštaurácia a kaviareň. Druhé nadzemné podlažie bude administratívne, pričom projekt nevylučuje ani možnosť jeho prepojenia s parterom a vytvorením dvojpodlažného priestoru slúžiaceho napríklad na obchodné účely. Na vyšších podlažiach má byť vždy po päť bytov, na najvyššom, ustupujúcom, budú len dva. Pôjde o nadštandardné byty s rozlohou od 70 do 150 štvorcových metrov. Za zmienku rozhodne stojí, že zásluhou tvaru pozemku budú byty na každom podlaží výrazne rozmanité. Jednou z príčin je podľa autorov projektu aj nevyhnutnosť dosiahnuť maximálne presvetlenie a preslnenie všetkých bytov vzhľadom na ich orientáciu k jednotlivým svetovým stranám.

Výstavba na území, ktoré sa momentálne využíva prevažne ako parkovisko, sa začne zrejme ešte v tomto roku, jej ukončenie sa v takom prípade predpokladá v závere roku 2007.

Páčil sa vám článok?