O projekte Twin City sa bude opäť diskutovať

26.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O urbanistickej štúdii Twin City, ktorá rieši dostavbu územia autobusovej stanice a prestavbu areálu Kablo na Mlynských Nivách, na mestské polyfunkčné územie, ružinovskí miestni poslanci v utorok na rokovaní zastupiteľstva ani po druhý raz nerozhodli.

Starosta Ružinova Slavomír Drozd (Smer-SD) totiž stiahol tento bod z rokovania miestneho zastupiteľstva na podnet poslanca Valentína Mikuša (SDKÚ-DS).  V. Mikuš v diskusii ocenil prístup investora, ktorý podľa neho vypočul pripomienky občanov k štúdii, z vlastného územia odkrojil značnú časť a dal tam zeleň. Napriek tomu navrhol, aby sa o týchto zmenách dozvedeli občania (najmä obyvatelia sídliska 500 bytov) na verejnom zhromaždení a aby sa sami presvedčili,  že ich investor rešpektoval. V opačnom prípade návrh nepodporí.

Súhlas s týmto názorom vyjadrili aj niektorí ďalší miestni poslanci vrátane starostu S. Drozda. Starosta konštatoval, že si uvedomuje, že investora tlačí čas, ale vzhľadom na taký veľký projekt za také peniaze bude musieť ešte počkať.

Spracovateľ urbanistickej štúdie architekt Andrej Papp informoval ružinovských poslancov o tom, že pôvodný koncept štúdie bol po pripomienkach občanov zmenený a v súčasnej podobe je omnoho kvalitnejší. Podľa neho investor plánuje urobiť z Páričkovej ulice pešiu zónu a na vlastných pozemkoch vybudovať dva parky.

Na pripomienku poslanca Patrika Guldana (nezávislý), ako sa bude kontrolovať dodržiavanie pripomienok občanov, Andrej Papp konštatoval, že ťažšie sa bude napríklad kontrolovať požiadavka ľudí na parkovanie v podzemných garážach. Podľa A. Pappa sa investor zaviazal dať do užívania občanom sídliska 500 bytov, 500 parkovacích miest. Po stiahnutí návrhu urbanistickej štúdie Twin City starosta Slavomír Drozd prisľúbil, že k tejto problematike zvolá verejné zhromaždenie občanov.

Predložený materiál obsahoval aj množstvo pripomienok občanov z predošlých zhromaždení zhutnených v dvanástich bodoch. Občania v nich apelujú a žiadajú vyriešenie statickej ale aj dynamickej dopravy. Navrhované parkovanie pre asi 10-tisíc vozidiel podľa nich spôsobí preťaženie okolitých križovatiek, najmä križovatky Karadžičova - Mlynské Nivy, Košická -Mlynské Nivy, Košická - Prístavná a Dostojevského rad - Landererova. Odporúčajú zvážiť zvýšenie priepustnosti týchto križovatiek vybudovaním podchodov pod oboma križovatkami.

Plánovaná výstavba by sa mala dotknúť niekoľkých desiatok tisíc obyvateľov tohto územia, vyrásť by tu malo 40 nových budov, z ktorých približne desať by malo mať od 20 do 42 poschodí. Novú autobusovú stanicu na Mlynských Nivách v Bratislave by mal súkromný investor, spoločnosť HB Reavis Group, postaviť do roka 2009, celý projekt do roka 2011. S výstavbou chcel investor začať už tento rok.

Náklady na novú stanicu by mali dosiahnuť miliardu korún, nový objekt s nástupišťami by mal zabrať 45-tisíc štvorcových metrov. Celý projekt Twin City by mal stáť 17 miliárd korún.

(rob)

Páčil sa vám článok?