Petržalčania diskutovali o štúdii Petržalka City

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Približne 25 občanov prišlo v stredu do CC Centra na Jiráskovej ulici v bratislavskej Petržalke na verejnú prezentáciu urbanistickej štúdie Petržalka City.

Spoločnosť Petržalka City, a.s., plánuje na ploche 22 hektárov v lokalite ohraničenej Rusovskou cestou, Romanovou, Hálovou a Gessayovou ulicou a korytom Chorvátskeho ramena postaviť do roku 2013 multifunkčné centrum za 400 miliónov eur. Súčasťou moderného centra Petržalky by mali byť byty, hotel, reštaurácie, priestory pre obchody a služby či objekty na spoločensko-športové vyžitie obyvateľov. Centrom celého projektu by mal byť približne 60 metrov široký bulvár, akási rušná ulica obklopujúca trasu plánovanej rýchloelektričky v rámci nosného dopravného systému.

"Bulvár by mal pomôcť oživeniu terás, ktoré v Petržalke zanikli, a to z toho dôvodu, že sa postavili nové v okolí tejto mestskej časti. Protiváhou rušnej ulice, ktorá by nemala byť veľmi rýchlou komunikáciou, bude mestský park s rozlohou sedem hektárov okolo Chorvátskeho ramena," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Richard Richter. Koncepcia projektu je pritom navrhnutá tak, že terasy v okolí bulváru budú zdvihnuté približne 3,5 metra nad terénom a celý komplex by sa mal terasovito znižovať až k vodnej ploche.

Občania vyjadrovali najčastejšie výhrady k hustej zastavanosti na veľmi malej ploche a k zničeniu zelene v danej lokalite. Podľa Tibora Alexyho z ateliéru Alexy & Alexy síce bude celé centrum zaberať plochu 22 hektárov, prírodný koridor so zeleňou a vodnou plochou sa bude rozprestierať na ploche 11,5 hektára. Zdôraznil tiež, že zastavené plochy budú tvoriť iba 20 percent, investor tiež ponechá 80 súčasných stromov a vysadiť by mal ďalších 4 500 nových drevín.

Mnoho občanov v súvislosti s výstavbou kritizovalo aj riešenie obytného domu, ktorý by sa mal postaviť v rámci prvej etapy medzi Chorvátskym ramenom, Rusovskou cestou a Hálovou ulicou. Nesúhlasia s výstavbou 12-poschodového domu, ktorý by tak obyvateľom Wolkrovej ulice úplne zatienil výhľad na Chorvátske rameno. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Štefana Koluša však bude spoločnosť hľadať vhodné riešenie stavby domu, či už znižovaním výšky alebo predelmi.

Občania sa tiež zaujímali o koncepciu riešenie bulváru. Investor ich informoval, že popri trase električky by mala viesť štvorprúdová cesta, po oboch stranách by ďalej mala byť zeleň a chodník pre peších. Podľa spoločnosti však nie je vylúčené, že v prípade nevyužívania všetkých jazdných pruhov môžu byť dva z nich využité na zeleň. Predstavitelia spoločnosti prítomných občanov ubezpečili, že prezentovaná štúdia nie je záväzná a neodmietli ani ďalšie diskusie s občanmi a ďalšími zainteresovanými stranami.

V rámci plánovaného centra by sa malo vybudovať 5200 parkovacích miest, pričom 1400 by sa malo nachádzať pod úrovňou terénu. Spoločnosť taktiež počíta s vytvorením 5 400 pracovných miest. Niektoré prístupové cesty k objektom by mali byť zapustené tri metre pod zem.

(sita)

Páčil sa vám článok?