FOTO a VIDEO: Pozrite sa, nakoľko dnes boli využité záchytné parkoviská

19.2.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

S kamerou sme sa boli pozrieť na vývoj aktuálnej situácie, v akej miere sa ľudia rozhodli využívať záchytné parkoviská. Tie však rozhodne neboli preplnené.

Kvôli rozsiahlym dopravným obmedzeniam mesto vyzvalo ľudí, aby radšej využívali mestskú hromadnú dopravu. Mnohí z nich však prichádzajú z rôznych smerov a hlavne z ďaleka. Preto sa zriadil plán takzvaných záchytných parkovísk. Tie sa nachádzajú na uliciach Baltská, ďalšie pri Cintoríne Vrakuňa a parkovisko pri Shopping Palace na Zlatých pieskoch.

Banoviny.sk dnes navštívili s kamerou všetky tri záchytné parkoviská. Pozrite sa prostredníctvom fotografií a videí, ako to dnes vyzeralo na daných miestach.

Nákupné centrum Shopping Palace leží pri jednej z najväčších a strategicky najdôležitejších ciest, ktoré spája Bratislavu s celým Slovenskom. Na mieste to vyzeralo ako v normálny iný deň. Niekoľko áut bolo zaparkovaných na parkovisku ako pred každým iným nákupným strediskom. Na parkovisku bolo však stále dosť veľa voľných miest.

 Záchytné parkovisko Shopping Palace Zlaté piesky

​Ako sme už aj informovali čitateľov v  predchádzajúcich článkoch na ceste v smere z Rovinky pri jazde po ceste I/63 je momentálne dobrým riešením využiť trasu po Gagarinovej ulici a mali by ste sa snažiť vyhnúť Mierovej ulici a sídliskám.
Alternatívou je nechať auto na záchytnom parkovisku Baltská alebo Cintorín Vrakuňa a prestúpiť na linku č. 201, 202 alebo autobusovú linku č. 75, ktoré sú preferované na celej Gagarinovej ulici.

Rovnako sme sa teda boli pozrieť aj na tieto parkoviská. Najprv sme navštívili parkovisko, ktoré sa nachádza na Baltskej ulici. Našli sme mnoho voľných miest na zaparkovanie.

Záchytné parkovisko Baltská ulica

Na Cintoríne Vrakuňa to vyzeralo tak, že parkovisko tiež využili iba ľudia, ktorí išli cielene na cintorín. Rozhodne nebolo preplnené.

Záchytné parkovisko Cintorín Vrakuňa:

Parkoviská teda na svoje využitie obyvateľmi ešte čakajú. Zatiaľ prevažne zívali prázdnotou. Situáciu budeme monitorovať aj v nasledujúce dni.​ Možno sa časom budú dané parkoviská využívať viac.

Ako je teda ale možné, že doprava je stále plynulá a čo prispelo k aktuálne dobrému vývoju dopravnej situácie aj napriek rozsiahlym obmedzeniam?

Podľa polície k plynulej doprave prispeli aj viaceré firmy.

K plynulej doprave v pondelok prispeli podľa polície aj viaceré firmy ​

Kolapsu dopravy v Bratislave po spustení rozsiahlych dopravných obmedzení zabránili v pondelok (18. 2.) aj viaceré firmy. Uviedli to na utorkovej tlačovej konferencii zástupcovia polície. Poukázali pritom na firmu Slovnaft, ktorá v predstihu upravila svoju logistickú činnosť, ale aj na iné firmy, ktoré svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu. Polícia podotýka, že z jedného dňa sa nedajú robiť závery a Bratislavu čaká z hľadiska dopravy ešte náročné obdobie, a to aj pre organizáciu podujatí v rámci krajín V4, OBSE či pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.
Polícia v pondelok v Bratislave výraznejšie zdržania v doprave nezaznamenala. Situáciu monitorovala aj z vrtuľníka, prostredníctvom kamier a v teréne boli aj policajné hliadky.

,,V pondelok sme zaznamenali v Bratislavskom kraji osem dopravných nehôd a 16 škodových udalostí. V okresoch Bratislava I a Bratislava II bola jedna dopravná nehoda, ktorá bola však mimo dotknutého územia, a nezaznamenali sme ani jednu škodovú udalosť, ktorá by mala súvis s plynulosťou a bezpečnosťou v cestnej premávke na ceste I/63, na Prístavnej, Košickej, Páričkovej alebo na Mlynských nivách," spresnil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tibor Sekula.

Počas monitoringu zaznamenala polícia problematickú priepustnosť napríklad na výjazde z Dolnozemskej smerom na Prístavný most. Zhustenie premávky bolo na Prístavnom moste a rovnako aj smerom na Bajkalskú ulicu. Problémový bol aj zjazd z diaľnice D1 smerom na Gagarinovu. Vodiči nereagovali na zmenu dopravného značenia najmä na Páričkovej ulici.

Riaditeľ operačného odboru KR PZ v Bratislave Viktor Tuma vníma pozitívne, že verejnosť pre dopravné obmedzenia nezneužívala v pondelok tiesňové linky, ale svoje otázky a podnety smerovala na bezplatnú informačnú linku 0800 242 000. ,,Na túto linku sa v pondelok obrátilo 99 občanov. Najčastejšie žiadali informácie v oblasti dopravnej situácie. V ktorých častiach Bratislavy sú najväčšie zápchy a kadiaľ sa to dá obísť," spresnil.

Ľudia mali aj podnety k dopravnému značeniu a organizácii dopravy, ktorými sa zaoberajú dopravní inžinieri a pracovníci magistrátu.

Polícia upozorňuje na to, že dopravným obmedzeniam v Bratislave nie je koniec a z jedného dňa sa nedá predpovedať, či ku kolapsu dopravy v hlavnom meste nedôjde.

,,Prijímanie definitívnych záverov po jednom dni je predčasné. Vnímame, že ešte tento a budúci týždeň je ovplyvnený jarnými prázdninami," podotkol riaditeľ KR PZ v Bratislave Adrian Pavlík. Upozornil na 14 nahlásených akcií v Bratislave, ktoré môžu ovplyvniť dopravu v hlavnom meste, z toho jednou bude svetový šampionát v ľadovom hokeji.

(bal, tasr)

Páčil sa vám článok?