FOTO Dopravné uzávery: Zápchy budú na magistráte monitorovať z nového operačného strediska

15.2.2019
0
Matúš Vallo v operačnom stredisku

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Dopravnú situáciu v Bratislave budú monitorovať z nového operačného strediska, ktoré zriadili priamo na magistráte. Operátori budú mať situáciu na problémových úsekoch vďaka online kamerám priamo pred očami.

Už od dnešného večera a následne od pondelka (18. februára) čakajú Bratislavu obrovské zmeny a veľký tlak na dopravu. Primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu s Viktorom Tumom (na úvodnej foto vpravo), riaditeľom operačného odboru KR PZ v Bratislave dnes z nového opračného strediska predstavilo opatrenia, ktoré v tejto súvislosti prijali.

"Veľký dôraz kladieme na mestskú hromadnú dopravu. Opierame sa o reálne čísla z čipov na križovatkách a vo vozidlách MHD. V jednom pruhu na Gagarinovej ulici, ktorá bude najviac zastihnutá, prejde za hodinu v špičke v autách asi 900 ľudí. V tom istom pruhu prejde v MHD 3000 ľudí a stále tam ešte existuje voľná kapacita 1700 ľudí. Jedným z riešení preto je, že MHD bude mať preferenciu tak pri vjazde do Bratislavy, ako aj pri výjazde z Bratislavy. Veríme, že Bratislavčania a Bratislavčanky vyskúšajú MHD, ktorá bude rýchlejšia v tejto zóne a osvoja si tento spôsob prepravy. Okrem podstatne rýchlejšej prepravy pomocou MHD ponúkame ako ďalšiu motiváciu do konca marca bezplatné cestovanie v linkách 201, 202, 212, 75 a X72. Rovnako bude do konca marca s 50%-nou zľavou k dispozícii týždenný celomestský lístok na MHD," vysvetlil primátor Matúš Vallo.

Pre tých, čo do Bratislavy prichádzajú autom, pripravili záchytné parkoviská na Baltskej ulici vo Vrakuni, pri Vrakunskom cintoríne a pri nákupnom centre na Zlatých pieskoch.

Na riadenie dopravy budú využité aj inteligentné semafory, ktoré budú linky MHD púšťať smerom do mesta prednostne. Inštalované budú vo Vrakuni na križovatke ulíc Uzbecká a Vrakunská, kde získavali vozidlá MHD najväčšie zdržania.

FOTOGALÉRIA:

​"V spolupráci s políciou sme zriadili operačné stredisko. K dispozícii bude od pondelka (18.2.2019) v pracovné dni od 6,00 do 22,00 hod. linka, na ktorú môžu ľudia hlásiť problémy v doprave, ale pýtať sa aj otázky v súvislosti s dopravnými riešeniami. Chceme požiadať občanov, aby v prípadoch, ak nejde o záchranu života, zdravia, majetku, nevolali na tiesňové linky 158, 155, 150, 112, ale aby telefonovali na našu linku 0800 24 2000. Je to dôležitá vec, aby sme nepreťažili tiesňové linky a neohrozili tak niekoho, kto ich skutočne potrebuje," informoval primátor.

Vodiči by mali byť zvlášť obozretní, polícia totiž plánuje vo zvýšenej miere využívať objektívnu zodpovednosť, aby neprichádzalo k blokovaniu jazdy MHD. Ak teda niekto poruší predpisy, ak osobné auto pôjde v pruhu, do ktorého bude mať zakázaný vjazd, bude mu pokuta zaslaná domov. 

K dispozícii bude aj livestream z 15 kamier, takže pred jazdou si z pohodlia domova budete môcť na internete pozrieť aktuálnu dopravnú situáciu.

Uzávera časti ulice Mlynské nivy potrvá jeden rok. V prvom polroku pôjde o jej úplnú uzáveru, počas druhého polroka bude ulica sprejazdnená pre MHD. Stavby v oblasti Prístavného mosta potrvajú dva roky, práce sú rozdelené do šiestich etáp s tým, že dosah na dopravu sa pri ďalších uzáverách bude postupne znižovať. V prípade rekonštrukcie križovatky Prievoz zostanú na diaľnici D1 zachované všetky priame smery do Trnavy i do Petržalky. "Z Bajkalskej v smere od Ružinova bude možné odbočenie na Prístavnú aj do Petržalky. Povolený bude aj zjazd z Petržalky na Bajkalskú v jednom jazdnom pruhu a zjazd od Trnavy na Bajkalskú. Nebude však možné prejsť z Bajkalskej na obchvat smerom na Trnavu. Zo smeru Trnava a aj Petržalka sa nebude dať dostať priamo na Slovnaftskú, potrebné bude zísť na križovatku Bajkalská-Prievozská a na nej sa otočiť smerom na Slovnaftskú," vysvetlil Vallo.

V prípade rekonštrukcie časti Mlynských nív a budovania podzemného kruhového objazdu, bude všetka doprava vylúčená v úseku Svätoplukova-Karadžičova. Obchádzková trasa pre autá bude viesť po Košickej a Landererovej, vozidlá MHD a taxi budú mať povolenú jazdu po Páričkovej v oboch smeroch. Všetky obmedzenia v okolí Prievozu a Mlynských nív začnú postupne zavádzať od piatka a prvý veľký nápor na dopravu sa očakáva od pondelka rána.

Polícia žiada vodičov, aby od piatka nejazdili v dotknutých úsekov v Bratislave po pamäti, ale podľa nového dočasného dopravného značenia. Na vodičov taktiež apeluje, aby individuálnu automobilovú dopravu využívali v čo najmenšej miere a uprednostnili verejnú dopravu. "Pokiaľ budú vodiči vidieť na križovatkách policajtov, sú tam z dôvodu, aby zamedzili upchatiu jednotlivých križovatiek," povedal zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tibor Sekula (na foto vľavo). 

"Dopravná situácia v Bratislave nebude ľahká a preto prosíme všetkých, ktorí v našom meste žijú, o zhovievavosť, trpezlivosť a spoluprácu. Snažíme sa vytvoriť také podmienky, ktoré budú prijateľné pre tých, ktorí sú ochotní načas zmeniť svoje návyky a pomôcť tak sebe, aj ostatným. Bude to však závisieť aj od ľudí, či túto možnosť a v akej miere využijú. Veríme, že to spoločne zvládneme," dodal Vallo

(ts, ms, tasr)

Páčil sa vám článok?