Svetový deň predčasne narodených detí purpurovým nasvietením pripomenú aj tri bratislavské dominanty...

15.11.2021

Zdroj: OZ Malíček

Páčil sa vám článok?

17. november je nielen dňom študentov či výročím Nežnej revolúcie, ale najnovšie aj Svetovým dňom predčasne narodených detí. OZ Malíček si zároveň pripomína 10 rokov svojej existencie. Záštitu nad týmto dňom i aktivitami združenia prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá nechá v stredu premiérovo vysvietiť svoje sídlo, teda Grassalkovichov palác v purpurových farbách.

Súčasťou tohtoročných novembrových akcií bude tradičné purpurové nasvecovanie dominánt nášho hlavného mesta, kedy sa Slovensko symbolicky spojí so svetovými metropolami, nakoľko v ten deň sa rozžiari aj Big Ben v Londýne, Eiffelová veža v Paríži či Opera House v Sydney. Podporu tejto výzve vyjadrilo aj 12 ďalších slovenských miest, takže  celkovo bude u nás nasvietených do purpurova až 20 dominánt spoločenského či historického významu, vrátane už spomínaného Prezidentského paláca, ktorý však zažije tento rok svoju premiéru v súvislosti s podporou Svetového dňa predčasne narodených detí. 

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5 000 detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30%. „Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné,“ opisuje Ľubica Kaiserová, predsedníčka a zakladateľka OZ malíček.

​ňPráve to poskytuje pomoc a podporu rodinám predčasniatok na Slovensku už desať rokov a pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí každoročne organizuje viaceré podporné podujatia naprieč celou republikou. Tento rok sú „bohatšie“, pretože sú súčasťou osláv 10. výročia združenia, „chceme naše výročie osláviť s rodinami predčasne narodených detí, nemocnicami a odborníkmi, ktorí sa o najkrehkejšie bábätká starajú, našimi priateľmi a podporovateľmi a pripravili sme pre nich aj dary v rôznych podobách,“ dopĺňa Ľ. Kaiserová.

Zdroj: OZ Malíček

​Budova SND svietila na purpurovo už vlani a tento rok sa k nej pridá aj Prezidentský palác...

Na Slovensku je už tradíciou, že november nie je len mesiacom významných historických udalostí, ale jeho stred patrí úplne najmenším a najkrehkejším – predčasne narodeným deťom. Už tradične sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zahalí Slovensko do purpurovej farby a najväčšie dominanty sa rozsvietia farbou predčasniatok. Tento rok začíname „reťaz“ svietenia Bratislavským hradom, ktorý odštartuje purpurovú ilumináciu slovenských dominánt už 15. novembra. Keď sa farby hradu prepnú do slovenskej trikolóry na znak úcty k štátnemu sviatku a odkazu Nežnej revolúcie, štafetu purpurovej hrad 16.11. symbolicky odovzdá Prezidentskému palácu a ďalším významným slovenským budovám. Slovensko sa tak spojí so svetovými metropolami, ako Big Ben v Londýne, Eiffelovou vežou v Paríži či Opera House v Sydney.

Podporu tejto výzve tento rok vyjadrilo 12 slovenských miest nasvietením doteraz najväčšieho počtu, konkrétne 20 najväčších dominánt purpurovou farbou. Prvýkrát v histórii sa pridáva aj Prezidentský palác. 16. novembra sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí rozžiaria touto farbou predčasniatok nasledujúce dominanty:

Bratislava – Prezidentský palác, Bratislavský hrad, Slovenské národné divadlo
Košice - Dóm sv. Alžbety a Súsošie Immaculata
Prešov – historická budova Mestskej radnice, Vodárenská veža, Historická budova
Caraffovej väznice
Banská Bystrica – Pamätník SNP
Martin - Divadelné námestie
Nové Zámky - Mestský úrad a Kino Mier
Nitra - Chrenovský most a Divadlo A. Bagara
Trnava - Mestská radnica
Bardejov – Mestská radnica
Holíč – Holíčsky zámok
Žilina – Budatínsky hrad
Brezno – Mestská radnica a múzeum.

(ts)

Páčil sa vám článok?