České centrum sa zapája do Mesiaca fotografie niekoľkými výstavami

23.11.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Mesiac november je už tradične Mesiacom fotografie. České centrum Bratislava na tomto jubilejnom 30. ročníku participuje na výstavách Komédia fotografie medzi zrnom a pixelom a na Troch dekádach. Novinkou je Ulička fotografie na Prepoštskej ulici, kde sa České centrum zapája prostredníctvom window gallery v Českom dome.

„Výstava Komédia fotografie medzi zrnom a pixelom je oslavou fotograficko-filmověho-komediálneho náboja, energie, vitality a kreatívnych výbojov výnimočnej kameramanskej osobnosti Karla Slacha k jeho tohtoročným osemdesiatym narodeninám,“ uvádza kurátorka Pavlína Vogelová, ktorá veľmi skúsene zostavila dynamickú fotografickú kolekciu autora, celý život pozerajúceho na svet cez objektív. Výstavu uvidíte v Pisztoryho paláci v elektronickej podobe do 16. 12. 2020. Video slučka pripomínajúca Slacha ako kameramana pobeží vo window gallery Českého domu na Prepoštskej ulici číslo 6. Výstavu podporilo aj Veľvyslanectvo ČR na Slovensku.

Druhou výstavou, na ktorej sa podieľa České centrum, je kolekciou fotografií študentov Inštitútu tvorivej fotografie z Opavy, ktorý s Mesiacom fotografie spolupracuje pravidelne. Kurátor a zároveň dlhoročný pedagóg, profesor Vladimír Birgus vybral sériu ikonických fotografií, ktoré tvorbu študentov Inštitútu prezentovali na minulých ročníkoch Mesiaca fotografie, a pripomenie tak to najlepšie, čo počas troch desaťročí na škole vzniklo. Upútavka aj na túto výstavu nazvanú Tri dekády je súčasťou Uličky fotografie v podobe banneru a video ukážok vo window gallery Českého domu. Výstava je prístupná do 16. 12. 2020 v Dome umenia na Nám. SNP 12.

Zdroj: koláž abn

​„Ulička fotografie na Prepoštskej, ktorú inicioval profesor Macek, rozvíja susedské vzťahy Stredoeurópskeho domu fotografie a Českého centra, ktoré spravuje Český dom. Plánujeme ich pestovať aj pri ďalších kultúrnych podujatiach v budúcnosti a prispievať tak k oživeniu pôvabnej staromestskej ulice. Radi by sme z Prepoštskej urobili inšpiratívny bod na kultúrnej mape mesta, kam si ľudia zvyknú chodiť za dobrými výstavami a ďalšími podujatiami,“ hovorí riaditeľka Českého centra Monika Koblerová.

​Okrem window gallery Českého domu prístupnej hocikedy z ulice je možné v otváracích hodinách vojsť a prezrieť si fotografické výstavy: Mestá bez nás, ktoré po bratislavskej premiére vycestovali do sveta, a Sametová/Nežná pripomínajúca okamihy z novembra 1989.  Pre milovníkov historickej fotografie je vedľa pamätníku T. G. Masaryka outdoorová výstava Prvé spoločné roky, ktorú České centrum pripravilo spoločne s Veľvyslanectvom ČR na Slovensku a s podporou miestnej časti Bratislava-Staré Mesto k oslavám vzniku Československa.

Zdroj: koláž abn

(ts)

Páčil sa vám článok?