Veľký zvrat? Premiér Igor Matovič navrhuje od pondelka 16. novembra pootvárať kostoly, divadlá, kiná aj športoviská...

13.11.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že premiér Igor Matovič dlhodobo hovoril o prípadnom uvoľňovaní opatrení až vtedy, keď dostaneme kĺzavý medián výskytu ochorenia Covid-19 na Slovensku pod 500 pozitívne testovaných denne, tak dnes predpoludním na sociálnej sieti oznámil, že dal návrh na otvorenie kostolov, divadiel, kín, plavární a fitnescentier od pondelka 16. novembra...

"Predložil som návrh, aby sme od pondelka 16. novembra mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50% kapacity ich priestorov. Po zvážení všetkých za a proti, som takýto súhlas konzília získal a som tomu veľmi rád, lebo "nielen z chleba je človek živý". Rovnako sa podarilo dostať do návrhu konzília otvorenie posiliek a plavární pre športové kluby, zatiaľ však maximálne do 6 ľudí ako pri iných "telovýchovných" prevádzkach. Taktiež sa uvažuje nad umožnením nižších profesionálnych líg. Verím, že návrhy konzília dostanú na zasadnutí Pandemickej komisie dnes od 11 h podporu prítomných," píše Igor Matovič v siahodlhom statuse na sociálnej sieti, ktorý je do značnej miery venovaný predsedovi strany Sloboda a solidarita Richardovi Sulíkovi. Ten bol včera telefonickým hosťom relácie Braňa Závodského na rádiu Expres a spochybnil nielen stanovený cieľ kĺzavého mediánu - 500 pozitívne testovaných denne, ale aj Matovičov nápad na komunitné testovanie, ktoré označil za hlúposť. Podľa jeho slov sú ľudia zo zatvorených prevádzok už príliš vyčerpaní psychicky aj ekonomicky a nemožno od nich žiadať, aby ešte našli kapacity na  organizovanie testovania svojich potenciálnych zákazníkov či návštevníkov. Túto možnosť ponúkol premiér Matovič počas týždňa zástupcom gastronomických prevádzok, kultúrnych a športových organizácii na ich spoločnom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v hoteli Bôrik s tým, že by sa niektoré prevádzky ako aj školy v takom prípade mohli otvoriť k 30. novembru 2020.  

"V týchto dňoch sa 7-dňový kĺzavý median pohybuje okolo 2000, čo znamená, že všetko spomenuté by malo byť zatvorené ešte poriadne dlho. Napriek tomu som toto stretnutie s názvom "Ako spolu prežijeme zimu" zvolal a predstavil som im plán - ako sa postaviť osudu - ako vieme spoločnými silami všetky dotknuté prevádzky otvoriť už od pondelka 30. novembra. Plán som pracovne nazval Komunitné testovanie. Pointa spočívala v tom, že spomenuté subjekty spoločne s asistenciou Ozbrojených síl a Policajným zborom by cez víkend 28.-29.11. a potom každé tri týždne pomohli zorganizovať víkendové pretestovanie svojich klientov, veriacich, žiakov a ich rodín. Štát by zaplatil náklady na testy, ochranné pomôcky a zdravotníkov. Dotknuté subjekty by pridali organizáciu a dobrovoľníkov ochotných pomôcť. Otvorením všetkých dotknutých prevádzok by sme, samozrejme a bohužiaľ, výrazne zhoršili pandemickú situáciu, ALE spoločnými silami by sme každé tri týždne testovaním počet pozitívnych prípadov opakovane zrazili do ako-tak normálu ... a takto by sme "Spolu prežili zimu". A ľudia by mohli zájsť do svojej obľúbenej reštiky, fitka, či divadla. Všetky deti by mohli chodiť do školy," vysvetľuje v úvode svojho statusu Igor Matovič, ktorý počínanie predsedu SaS nazval Sulíkovou pascou a niekoľkokrát svojho ministra hospodárstva podpichol, že tie jeho nápady spochybňuje niekde "spod slnečníka". Predseda SaS sa totiž nachádza na medzinárodnej výstave EXPO v Dubaji. 

"Samozrejme naďalej platí môj verejný prísľub Sulíkovi, že ak príde do nedele s plánom, ktorý zníži do 30. novembra 7-dňový kĺzavý median na Slovensku pod 500 (čo som chcel práve mojim plánom Komunitného testovania dosiahnuť) ... okamžite mu prenechám vedenie nášho boja s Covid-19. Realisticky sa však obávam, že žiadny taký plán SaS-ka ani Sulík nemá a ani nebude mať, lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje. Obávam sa, že sa miesto plánu, ako to dosiahnuť, uchýli k spochybňovaniu konzília ("tlachaniny bez akýchkoľvek dát") a k spochybňovaniu samotného 7-dňového medianu. Rišo, robiť poctivú politiku vyžaduje schopnosť postaviť sa aj za ťažké rozhodnutia v ťažkej chvíli. Ďakujem, že si odolal aspoň pokušeniu sabotovať aj celoplošné pretestovanie, ktoré zásadným spôsobom zmenilo vývoj pandémie (kým Rakúsko, Poľsko a Maďarsko narástli od spustenia testovania o 180-200%, my sme sa vrátili plus-mínus na rovnakú úroveň ako pred testovaním = rast 0%). Verím, že sa konečne naučíš držať spolu s nami ostatnými z OĽANO, SME RODINA a ZA ĽUDÍ. Veľmi by sme si to všetci, úprimne, priali ... a Slovensko to potrebuje," uviedol v závere svojho príspevku Igor Matovič.  

Nie je vylúčené ani to, že premiér Matovič si sľubovaným otváraním kostolov, divadiel, kín, fitnescentier a plavární k 16. novembru chce nakloniť verejnosť na svoju stranu, nakoľko 17.novembra je do Bratislavy zvolaná séria veľkých protivládnych protestov, na ktoré sa chystajú prísť tisícky ľudí z celého Slovenska a dokonca aj predstavitelia opozičných strán vyzvali svojich voličov, aby ich prišli podporiť...

(ars) 

Páčil sa vám článok?