Slovenská lekárska komora vyzýva vládu SR, aby zvážila celoplošné testovanie

28.10.2020

Zdroj: FB Slovenská lekárska komora

Páčil sa vám článok?

Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár vyzval vládu SR, aby ešte raz zvážila plánované celoplošné testovanie na nový koronavírus. Na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládnych predstaviteľov, aby si sadli za stôl s odborníkmi a prerokovali ďalšie kroky.

Za dôležité považuje mať pripravenú stratégiu a povedať, čo bude ďalej. "Máme vážne podozrenie, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné," komentoval s tým, že za vhodné nepovažuje hnať sa za tým, aby Slovensko bolo v niečom prvé. Dôležité je, aby bolo úspešné. Za legitímne považuje rozhodnutie lekárov, ktorí sa rozhodnú nepridať sa k pomoci. Podľa jeho slov by si mali šetriť sily a prostriedky. Jasné podľa neho nie je ani to, čo by sa stalo prípade ďalšej vlny.

 Testovanie na Orave bolo podľa šéfa SLK slov s "vypätím všetkých síl". Kollár očakával, že sa niekto zamyslí nad výsledkami a povie ako ďalej. Rovnako sa pýta, kto sa bude prípadne starať o nakazených zdravotníkov. Dodal, že na testovanie chýbajú zdravotnícki pracovníci, problematické je podľa neho aj materiálne vybavenie. Význam vidí v pravidelnom testovaní v zdravotníckych zariadeniach, napríklad v domovoch sociálnych služieb, potravinárstve či strategických podnikoch. Celoplošné testovanie považuje za "vydieranie". Ľudia podľa jeho slov nemajú na výber.

(TASR)

Páčil sa vám článok?