Pre milovníkov dostihov: V petržalskom Starom háji vás čaká v nedeľu Slovenské derby

10.7.2024
0

Zdroj: Zenon Kisza

Páčil sa vám článok?

Vyhrať derby je snom každého chovateľa, majiteľa, trénera a jazdca dostihových koní. Tento rok už mená svojich derby víťazov spoznali vo väčšine krajín Európy, resp. na severnej pologuli. Na Slovensku sa ho dozvieme v nedeľu 14. júla krátko po 17.00 hodine.

Ako nás informoval vedúci oddelenia marketingu Závodiska, š.p. Ján Valtýni, na štartovej listine 32. Slovenského derby pod patronátom spoločnosti LESY SR je jedenásť žrebcov a dve kobyly zo slovenských a českých stajní.

Početne majú navrch hostiteľské subjekty v pomere osem ku piatim. Najviac zverencov pošle do 32. Slovenského derby spoločnosti LESY SR (rovina kategórie Graded-3 na 2400 m o 50 000 € plus prémie) senická trénerka Zuzana Kubovičová. Najúspešnejšia žena v slovenskom turfe už pripravila troch víťazov derby a verí, že tým štvrtým by mohol byť niekto z trojice BOULEVARD BLANQUI (Stajňa Egl), NINNA BEST (PD Kúty) alebo BLACK HRON (stajňa Vimar). Najmä prvý z nich, suverénny „zimný favorit“ bol v jarnej časti sezóny pod drobnohľadom celej komunity. O svoju neporaziteľnosť však prišiel a tlak možno teraz nebude až taký enormný. „BOULEVARD BLANQUI by potreboval najmä pohodový priebeh. Verím, že sa Martinovi Laubemu podarí niekde ho zaparkovať. Nech v pokoji cvála, ale nie na špici ako minule.“ hovorí šéfka tréningového strediska v Senici-Čáčove.

České kone so šancou na reparát

Tradične sa v slovenskej „modrej stuhe“ predstavia aj účastníci Českého derby, ktoré sa konalo v Prahe pred troma týždňami. Na tesnom treťom mieste v ňom finišoval ryšiak s „futbalovým“ menom PIRLO zo stajne prezidenta českého Jockey clubu Jiřího Charváta. Tento ambiciózny majiteľ ho kúpil za 46 000 € v nemeckom Baden Badene a v Prahe neskrýval rozčarovanie z „až“ tretej priečky. Z účastníkov Českého derby sú ďalej na štarte toho nášho aj v Prahe piaty CHEEKY BOY (stajňa Drag Consulting) a ôsmy SAN SEBASTIAN (Lokotrans). V jeho prípade je zaujímavá paralela s minuloročným derby-hrdinom Jardin Michelet. Obaja vyhrali v máji klasickú Veľkú jarnú cenu a obaja v Českom derby sklamali až ôsmym miestom. Jardin Michelet si vlani reputáciu napravil triumfom v Slovenskom derby. Podarí sa to isté SAN SEBASTIAN-ovi, v ktorého sedle bude navyše mimoriadne skúsený a vždy motivovaný Václav Janáček?

Mimoriadne vyrovnaný druhý sled

Z majiteľských subjektov je jednoznačným lídrom v doterajšom počte vystúpení v Slovenskom derby domáca stajňa MPL Racing podnikateľa v stavebníctve Miroslava Pisklu. Premiérovo sa jej bielo-červené farby objavili na štarte slovenskej „modrej stuhy“ v edícii 2004, no Slovenské derby ešte nikdy nevyhral. Aj tohtoroční reprezentanti z jeho stajne OSBOURNE a HÁJEK to budú mať vo veľmi vyrovnanej konkurencii zložité. Spolu s nimi druhý sled kandidátov na dotované priečky dotvárajú už vyššie spomínaní BLACK HRON a NINNA BEST, tiež najdrahší kôň v poli DUKE OF MERIDIAN (stajňa Meridian SK ho kúpila za 55 000 €) a ďalší českí hostia MERINO a kobyla FRANCIS GOLD.

Tipovať víťaza tohtoročného derby nebude jednoduché, zhodujú sa majitelia, tréneri aj dostihoví odborníci. „Derby sú dostihy roka a najdôležitejší test v kariére anglického plnokrvníka. Zúčastňujú sa ho len tie najvýkonnejšie trojročné kone a pre veľkú väčšinu z nich je to prvý aj posledný pokus v kariére, keďže naše derby je termínovo posledné v regióne.“ vysvetľuje riaditeľ Závodiska, š.p. JUDr. Marián Šurda.

„Tohtoročné derby je mimoriadne zaujímavé a na prvý pohľad v ňom nevidím vyloženého favorita. Rozhodovať budú detaily. Jedným z nich môže byť aj jazdecké obsadenie. V popredí očakávam PIRLA v sedle s mimoriadne skúseným Jiřím Palíkom. Aj Václav Janáček sa istotne poučil z priebehu Českého derby a so SAN SEBASTIAN-om prispôsobí taktiku. Na účastníkov Českého derby ale môže doľahnúť únava po vypätí z Prahy. Aj preto verím, že sa do popredia dostanú oddýchnutejšie slovenské kone ako napríklad BOULEVARD BLANQUI a DUKE OF MERIDIAN,“ uzatvára riaditeľ Závodiska.

Pestrý sprievodný program

Celý nedeľňajší míting na hipodróme v petržalskom Starom háji pozostáva z osmičky zápolení, štart prvého z nich je naplánovaný na 14.00 h. Okrem vrcholu v podobe 32. Slovenského derby spoločnosti LESY SR sú na programe aj ďalšie štyri testy najvyššej kategórie s kvalitným obsadením. Divákom sa ukáže viacero klasických víťazov ako SHE FREE, MANATAN, či v Bratislave veľmi populárny derby víťaz spred dvoch rokov GASPARINI. Chýbať nebude ani úradujúca držiteľka titulu „Kôň roka na Slovensku“ FREE FOLIE.

Dianie na dostihovej dráhe doplní pestrý sprievodný program. K dostihom neodmysliteľne patrí noblesa a elegancia, nebude preto chýbať súťaž o najelegantnejšiu dámu v klobúku a pre deti súťaž „Detský klobúčik“. Pripravená je aj bohatá tombola, akrobaticko-jazdecké vystúpenie, ukážky sokoliarov, vozenie na koníkoch a množstvo ďalších atrakcií najmä pre deti.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?