Chcete mať doma malého Sagana? Úspešný cykloklub hľadá deti od 10 rokov

15.4.2024
0

Zdroj: Archív J. S.

Páčil sa vám článok?

Má vaše dieťa viac ako 10 rokov a baví ho bicyklovanie? Cykloklub SanaClis Slavko Bratislava, ktorý sa stal minulý rok v hodnotení Slovenského pohára v cestnej cyklistike mládeže najlepšie umiestneným bratislavským klubom, hľadá práve jeho. Na tréningy sa vyráža z Petržalky.

Klub vznikol v roku 2019 aj preto, že v Bratislave a okolí nie je pre mladých cyklistov veľa možností, ako trénovať cestnú cyklistiku pod vedením trénera v skupine rovesníkov. „Máme fungujúcu skupinu tínedžerov, tí už trénujú aj s dospelými, a hľadáme deti od 10 do 13 rokov, ideálne s cestným, krosovým alebo horským bicyklom,“ hovorí tréner Jakub Slavkovský s tým, že nie je nutné mať hneď bicykel na cestnú cyklistiku.

Okrem jazdy v skupine, čo je celá veda o tom, ako sa pohybovať s vetrom či ako sa striedať, totiž deti dostanú aj základy horskej cyklistiky a cyklokrosu. Napokon najlepší cestní cyklisti, vrátane Petra Sagana, začínali práve cyklokrosom.
Dvakrát do týždňa sa skupina maximálne desiatich detí bude stretávať pod Prístavným mostom na petržalskej strane. Za hodinu a pol najazdia aj 30 kilometrov. „Trénujeme však aj v teréne, v lesoch dole pod hrádzou, a cez víkendy, pokiaľ nie sú preteky, aj v Malých Karpatoch. Kopce sú pre deti zaujímavé a učia sa tu aj zjazdy či zákruty,“ pokračuje tréner.
Hovorím mu, že verejnosť nie je veľmi nadšená zo skupiniek cyklistov, ktoré sa okolo nich na hrádzi ženú strašnou rýchlosťou. „Preto chodíme do Rakúska. Tam nie je toľko ľudí na cyklochodníkoch,“ reaguje a dodáva, že trénujú celý rok a sú obdobia, kedy majú aj našu hrádzu len pre seba. „Výnimkou je leto, víkendy zvlášť, to je už bezpečnejšia aj premávka. V Rakúsku určite. Malé deti však na cestu ešte nechodia.“

Privítajú aj veteránov

Tréner Jakub Slavkovský delí svoj čas medzi svojich klientov vo fitness centre a cyklistov. Ako dieťa sa venoval futbalu, tenisu, neskôr robil silový trojboj. S cyklistikou začal až po vysokej škole. „V priebehu života som registrovaný už vo štvrtom športovom zväze,“ smeje sa absolvent FTVŠ a už vážne dodáva: „Dnes som s mladými schopní absolvovať Slovenský pohár v cyklistike.“

Zdroj: Archív J. S.

"Máme fungujúcu skupinu tínedžerov, tí už trénujú aj s dospelými a hľadáme deti od 10 do 13 rokov," hovorí Jakub Slavkovský.

Trénerom so špecializáciou na cyklistiku je od roku 2015. „Chcel som robiť trénera v oblasti, ktorej sa aj aktívne venujem, zažívam preteky na vlastnej koži, takže viem, čo ten šport prináša,“ vysvetľuje a spomína, ako chceli s kamarátom pretekať v nejakom klube, a tak si v roku 2019 založili vlastný.

V roku 2021 k nim ako úplný začiatočník prišla na tréning Nina Andacká (16). „Vyberal som s ňou jej prvý cestný bicykel,“ spomína Jakub Slavkovský. Za dva roky sa Nina stala najlepšou kadetkou na Slovensku, vyhrala Slovenský pohár a dva tituly majsterky Slovenska. Aktuálne je v reprezentačnom výbere.

FOTOGALÉRIA:

„Nina je veľký talent, ale je aj príkladom toho, že deti, ktoré majú športovú minulosť, sa do ďalšieho športu dostanú rýchlejšie,“ hovorí tréner a dodáva, že na cyklistickú špičku sa môže dostať aj športovo založený tínedžer, ktorý začne bez skúseností s cyklistikou s tréningami až v štrnástich. Spomenie ďalšieho člena, Petržalčana Denisa Giessera, ktorý hral futbal za Slovan a zdravotné problémy ho priviedli k cyklistike. Na prvom tréningu to vraj bol boj, ale za tri mesiace sa tak vypracoval, že dokončil Slovenský pohár.

Zdroj: Archív J. S.

Za dva roky sa Nina Andacká stala najlepšou kadetkou na Slovensku.

„Veľa detí robí nejaký šport odmalička, ale v období 14-15 rokov sú ním presýtené a potrebujú zmenu. Aj tieto deti radi uvidíme v našom klube,“ hovorí Jakub a dodáva, že o dievčatách to vraj platí zvlášť. V tomto veku má aj cyklistika citeľný úbytok pretekárok.

A napokon má odkaz, že nikdy nie je neskoro začať, aj pre dospelých amatérskych cyklistov. „Roman Bachratý (42) za mnou prišiel v roku 2019 ako začiatočník. Má niekoľko titulov majstra SR v časovke a posledné tri roky vyhral vo veteránskej kategórii aj celkové poradie Slovenského pohára,“ konštatuje a odkazuje všetkým, ktorí to s cyklistikou myslia vážne a chcú zažiť amatérske preteky: „V našom klube ste vítaní.“

(in)

Páčil sa vám článok?