Vyskúšajte netradičný šport: Metlobal je oveľa viac ako hra na čarodejníckych učňov z Rokfortu

9.5.2023
0

Zdroj: Pressburg Phantoms

Páčil sa vám článok?

Aj Veronika Mičudová, predsedníčka klubu Pressburg Phantoms i Slovenskej metlobalovej asociácie, je fanúšičkou Harryho Pottera, tento originálny šport ju však fascinuje niečím úplne iným.

Predtým hrávala trochu volejbal, o niečo intenzívnejšie i basketbal v klube v Karlovej Vsi, ale až pri metlobale zistila, že v ňom vie napredovať. Tvrdí, že tento nový šport, ktorý spája viac hier dokopy, kombinuje vybíjanú, hádzanú, rugby i naháňačku, je vhodný pre každého. Každému dáva príležitosť zlepšovať sa.

„Keď som prvýkrát prišla na tréning metlobalu, bolo to určite aj zo zvedavosti. Zaujímalo ma, ako sa môžu v reáli aplikovať pravidlá fiktívnej hry z knižky o Harrym Potterovi, kde študenti Rokfortu lietajú na metle,“ hovorí o roku 2015, keď sa začal tvoriť prvý metlobalový tím na Slovensku, Pressburg Phantoms.

To na začiatku zaujme asi každého. Čo však motivuje zostať pri tejto hre, je podľa Veroniky napríklad fakt, že metlobal si vyžaduje veľa taktizovania, strategického uvažovania. „Navyše je to jediný zmiešaný kontaktný šport na svete. V sedemčlennom tíme hrajú spolu muži aj ženy, pričom na ihrisku môže mať tím najviac štyroch hráčov rovnakého pohlavia. Sympatický mi je inkluzívnosťou - každý sa môže zapojiť do hry a dostane takú úlohu, v ktorej sa cíti byť dostatočne sebavedomý, silný bez ohľadu na to, či je muž alebo žena, aké má  fyzické zdatnosti, stavbu tela, vek...“

Zdroj: Ajantha Abey

​Veronika v akcii

Pri metlobale je na ihrisku naraz šesť hráčov na rôznych pozíciách, až neskôr sa pripojí siedmy, pričom každá pozícia sa hrá trochu inak. Traja sú triafači, ktorí musia skórovať, teda dávať góly mierne vyfúknutou volejbalkou do jednej z troch súperových obručí. V tíme je tiež hráč, ktorý obruče stráži, ale zároveň i tento strážca by mal skórovať. V každom tíme sú tiež dvaja vybíjači, ktorí s väčšou gumenou loptou vybíjajú protihráčov v útoku aj obrane. Hráč, ktorého trafia, je na chvíľu vyradený z hry. Musí zísť z „metly“, čo je asi metrová plastová trubica, a do hry sa vracia, až keď sa dotkne domovskej obruče. Napokon v 20. minúte vstupuje do hry stíhač, ktorý musí chytiť zlatú strelu. „V tomto muklovskom metlobale je zlatou strelou človek, ktorý nepatrí ani do jedného tímu. Je to rozhodca, ktorý má vzadu na žltých šortkách pripevnenú tenisovú loptičku, behá s ňou a snaží sa, aby ho stíhači nechytili,“ dodáva Veronika, ktorá je v tíme triafačom. „Ale hrala som aj vybíjača, je to tiež fajn pozícia, nemám však rada pozíciu stíhača, to ma nebaví.“

Zdroj: Pressburg Phantoms

Bratislavský metlobalový tím je jediný súťažný na Slovensku.

Zdalo by sa, že najťažšie je behanie s „metlou“, na to si však podľa Veroniky zvyknete rýchlo, stačí jeden tréning. „Na ihrisku je najnáročnejšia komunikácia. Keďže hráči v tíme majú rôznorodé pozície, musia byť dobre zohraní, koordinovať sa, každý musí vedieť, čo plánuje ten druhý.“ 

Páči sa jej i to, že metlobal je živý šport, ktorý sa stále vyvíja, a potom komunita ľudí, v ktorej sa cíti príjemne, je priateľská, férová. Presvedčte sa sami, tréningy Pressburg Phantoms v športovom areáli v Ružinove sú otvorené pre všetkých. záujemcov, ktorí si chcú metlobal vyskúšať.

• Pressburg Phantoms

Tento bratislavský metlobalový tím je jediný súťažný na Slovensku. Jeho členovia sa ako slovenská reprezentácia už zúčastnili na dvoch majstrovstvách sveta a troch majstrovstvách Európy, v tomto roku na jeseň sa chystajú na Európsky pohár národov do Španielska. Pressburg Phantoms sa pravidelne zúčastňuje aj na turnajoch stredoeurópskej ligy, ktorú organizuje Rakúsko.

(ac)

Páčil sa vám článok?