VIDEO: Viete, že legendárny futbalista Ladislav Petráš má dnes 75 rokov a na Kolibe svoju sieň slávy?

1.12.2021

Zdroj: koláž abn - TASR a FB

Páčil sa vám článok?

Legendárny československý futbalový reprezentant Ladislav Petráš a dlhoročný hráč bratislavského Interu si práve dnes pripomína významné životné jubileum - 75. narodeniny. Škoda, že pandemická situácia mu nedovoľuje, aby svojich hostí pozval na malú oslavu napríklad do svojej siene slávy, ktorú má už niekoľko rokov zriadenú v reštaurácii Slamená búda na Kolibe.

Ladislav Petráš prezývaný Bača sa narodil 1. decembra 1946 v Necpaloch a svoju hráčsku kariéru odštartoval ako 18-ročný v Baníku Prievidza, ktorý priviedol do celoštátnej druhej ligy. Vojenčinu si odkrútil v Dukle Banská Bystrica a potom sa z neho stal Bratislavčan, nakoľko dlhých jedenásť sezón bol jednou z najväčších hviezd Interu BratislavaHneď vo svojej premiérovej sezóne 1968/69 sa stal v drese Dukly s 20 gólmi najlepším ligovým kanonierom, v ročníku 1974/75 sa mu tento kúsok s rovnakým počtom presných zásahov podarilo aj v "žlto-čiernom" drese zopakovať. Celkovo odohral v československej lige 239 zápasov a strelil 85 gólov a stal sa aj reprezentantom ČSSR.

Zahral si na OH 1968 a potom aj o dva roky neskôr na svetovom šampionáte v Mexiku, po ktorom domáci postavili najlepším hráčom každého zúčastneného reprezentačného tímu sochy, takže jednu má dodnes v hlavnom meste Ciudad de México pred Aztéckym štadiónom aj Laco Petráš. A takým niečím sa nemôže pochváliť žiadny slovenský futbalista!

Zdroj: koláž abn - necpaly pd

​"Oslávenec ,,Bača" - živióóó. Jeho meno je zapísané v pamäti futbalových fajnšmekrov, veď v slávnej minulosti slovenského futbalu nebolo veľa takých skvelých postáv. Bol hráčom rozdávajúcim nefalšovanú radosť, bol originálnym kanonierom, ale aj veľkým šoumenom, zabávačom, takpovediac futbalovým umelcom. Ihrisko bolo totiž jeho športovou scénou a niekedy vyparatil stovky „psích" kúskov, ale fanúšikovia mu odpustili a milovali ho. A to je dnešný oslávenec, skvelý Laco Petráš, prezývaný Bača, ktorý si pripísal dnes do kroniky života jubilejných 75 rokov. Hrdina zo šampionátu v Mexiku 1970, kde vsietil naše jediné dva góly a jeho oslava po góle do bránky Brazílčana Felixa, bola nielenže dosť odvážna a legendárna, ale asi sa to aj uchytilo, veď dodnes sa hráči po góle prežehnávajú," napísal športový publicista a manažér Jozef Korbel k spoločnej fotografii s oslávencom, ktorú zverejnil dnes na sociálnej sieti. 

Možno nezaškodí si pripomenúť aj vizuálne tento jeho pamätný gól do bránky Brazílie:

Ladislav Petráš sa s kamarátmi z Interu najradšej stretával na svojom „vysunutom pracovisku" a to v kaviarni Piccolo Cafe v nákupnom centre VIVO! (bývalý Polus), kde pred pár rokmi vznikla aj spoločná fotografia s ďalšou veľkou legendou čs.futbalu - Jozefom Adamcom, ktorý sa na „staré kolená" stal takisto Bratislavčanom, ale už nás. žiaľ, navždy opustil a to 24. decembra 2018.

Zdroj: FB R.B.

Ladislavovi ​Petrášovi a Jozefovi Adamcovi robí spoločnosť rozhlasový moderátor Roman Bomboš (v strede)...

Dnešnému jubilantovi Ladislavovi Petrášovi prajeme k 75. narodeninám hlavne veľa zdravia a pripájame sa k slovám publicistu Jozefa Korbela: "Nech máš stále tie šibalské oči, sršíš tradičným humorom, ale ponúkaš aj ten svoj vzácny odborný futbalový pohľad. Laci, všetko najlepšie ti prajeme!"

Zdroj: koláž abn - necpaly pd

​Sieň slávy Ladislava Petráša s množstvom jeho fotografií či dresov existuje už viac než 20 rokov a nájdete ju v priestoroch ubytovacieho hostinca Slamená búda pri konečnej trolejbusov na Kolibe...

(ars)

Páčil sa vám článok?