VIDEO: Zomrel Jozef Vengloš - najväčšia osobnosť slovenského futbalu

26.1.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel v utorok podvečer Jozef Vengloš - najväčšia osobnosť slovenského futbalu. Informovali o tom oficiálna webová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a ŠK Slovan Bratislava na facebooku.

Ako tréner získal Vengloš s tímom ČSSR zlatú medailu na ME 1976 v Belehrade a bronzovú na ME 1980 v Taliansku, v roku 1972 bol majstrom Európy s tímom do 23 rokov. Ako vôbec prvý kouč mimo krajín Veľkej Británie pôsobil v anglickom klube v najvyššej súťaži, v sezóne 1990/1991 viedol Aston Villu. Dvakrát sa stal majstrom Československa so Slovanom, raz majstrom Malajzie s FC Kuala Lumpur, sedel na lavičke Sportingu Lisabon, Fenerbahce Istanbul, Celticu Glasgow a JEF Ičihara United. Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia.

Spolu s Václavom Ježkom sedel na lavičke ako tréner reprezentačného mužstva, ktoré získalo titul majstra Európy:

Šesťkrát viedol výber sveta v benefičných zápasoch, jeho partnermi boli osobnosti ako Jupp Derwall, Bora Milutinovič, Carlos Alberto Parreira i Carlos Queiroz. V období rokov 1974 až 2010 nechýbal na žiadnom zo svetových a európskych šampionátov, na väčšine počas finálových turnajov pôsobil vo funkcii člena či šéfa technických komisií Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), bol jediný spomedzi československých trénerov, ktorý s reprezentáciou ČSSR dvakrát postúpil na MS. Viedol národné tímy piatich krajín - Austrálie (už ako 33-ročný), Československa, Slovenska, Ománu a Malajzie.

Ružomberský rodák po futbalových začiatkoch v rodnom meste (1951–1954) v dorasteneckom veku prestúpil do Slovana Bratislava a v silnej konkurencii vydržal v belasom drese jedenásť rokov. Bol juniorským reprezentantom, hral za B-mužstvo ČSSR, bol v mužstve čs. olympionikov, no jeho sľubnú hráčsku kariéru stopli zranenia. Práve z obdobia, keď viedol mládežnícky tím na známom turnaji vo Viareggiu a ako kapitán šiel pre víťaznú trofej, ku ktorej dostal bozk od slávnej herečky Sophie Lorenovej, sa traduje jeho prezývka "Lolo".

Zdroj: FB D.T.

​Dušan Tittel: "Som smutný, že do futbalového neba dnes odišla veľká legenda československého futbalu a náš prvý reprezentačný tréner v slovenskej reprezentácii. Pán tréner ďakujeme!"

Na Britských ostrovoch mu okrem prezývky "doctor Joe" prischol aj prívlastok "džentlmen". Jeho vystupovanie a konanie mu vyniesli od UEFA Diamantový rad za zásluhy a od FIFA najvyššie vyznamenanie Order of Merit. O futbale prednášal v 120 krajinách, v rokoch 1995 až 2013 bol prezidentom Aliancie európskych futbalových trénerov (AEFCA), následne ho zvolili za jej čestného prezidenta. Je člen Siene slávy slovenského futbalu (SSSF).

Zdroj: TASR

​Jozef Vengloš na terase svojho bratislavského domu...

Jeho úmrtie zarezonovalo aj v zahraničí, nakoľko bol nielen legendou československého futbalu, ale aj trénerskou hviezdou európskeho formátu. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?