Suverén desaťročia pod bratislavskými košmi

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Najstarší pamätníci si určite spomenú na volejbalistky Střešovíc, ktoré svojho času doslova ničili svoje súperky v najvyššej súťaži a pripisovali si titul za titulom. Tí mladší možno nezabudli na suverénne postavenie vodných pólistov ČH Košice, ktorí si v pohode pripisovali tituly ešte skôr, než sa začali samotné ligové ročníky.

Niečo podobné prežíva už vyše desať rokov slovenský basketbal. Počas krátkeho vzplanutia basketbalistiek Banskej Bystrice v druhej polovici osemdesiatych rokov sa u ich susedov začal tvoriť veľký basketbalový zázrak, za ktorým stála dvojica Natália Hejková - Jozef Smolek. Netrvalo dlho a na palubovke VŠ Praha si Ružomberčanky ťukli šampanským na prvý titul a odvtedy sa tak deje so železnou pravidelnosťou každý rok.

Bez zmeny zostávajú aj najväčší súperi a pre Bratislavu je príjemné, že ak sa zverenky Natálie Hejkovej potrebovali v našej lige vypnúť k stopercentným výkonom, tak to bolo takmer vždy proti Slovanu. Práve belasé boli na jar finálovými súperkami Ružomberka v záverečnom play-off a hoci na titul nedočiahli, postup do finále bol úspechom. Slovanistky pred novou sezónou stavili na mladosť a perspektívu, manažér Roman Adamčík priamo vysvetlil, že pre belasé nie sú zaujímavé priemerné hráčky zo zahraničia.

,,Všetko dobré aj tak hráva vo WNBA,” dodal s úsmevom. Súčasne však nevylúčil, že v priebehu sezóny sa na Pasienkoch objaví, tak ako počas minulej sezóny, Erika Burianová, bývalá slovenská reprezentantka, dnes hrajúca za Trutnov. Slovanistky sa pred súťažou neprihlásili ani do Pohára L. Ronchettiovej, čo sa zdôvodnilo veľkým finančným zaťažením (,,za tie peniaze radšej odohráme desať kvalitných zápasov v Amerike,” vyhlásil R. Adamčík).

Ružomberok hrá už tradične v Európskej lige a v B-skupine mal po polovici odohratých duelov štyri víťazstvá a tri prehry. V týždni od 21. do 28. novembra sa teda ,,Ruža” predstaví dvakrát v Bratislave a kto bude zvedavý na Bielikovú, Žirkovú, Kováčovú a spol. bude chcieť pritom povzbudiť slovanistky či Istrobanku, ten môže byť pri tom.

Michal Minďaš

Páčil sa vám článok?